Într-o lume dominată de noi tendințe și de trenduri efemere, garderoba capsulă se poziționează în opoziție față de stilurile actuale prin eleganță și rafinament în viața bărbatului modern. Aceasta constă într-o selecție restrânsă de piese vestimentare esențiale, versatile și acronice, menite să se potrivească perfect look-ului tău de zi cu zi, office sau de ocazie.
A opta pentru o garderobă capsulă înseamnă, în primul rând, o simplificare a vieții și o redefinire a stilului tău bine pus la punct sau boem prin deținerea unui strict necesar de articole vestimentare și accesorii, precum costume impecabil croite, cămăși din materiale de calitate și naturale, pantaloni și jachete versatile. Toate aceste piese de îmbrăcăminte pot să contribuie într-o mare măsură la conturarea unor look-uri fresh, ireproșabile și bine puse la punct.
Un avantaj remarcabil al garderobei capsulă este cel al investiției în calitate și în protejarea naturii și mediului înconjurător prin achiziționarea unor articole vestimentare calitative și durabile „testului timpului”. Piesele de bază ale unei garderobe capsulă sunt realizate din materiale naturale și rezistente la purtări consistente, posedă o cromatică neutră și prin croi și construcție, îți vor asigura o imagine de invidiat, veșnic à la mode, la locul de muncă sau în timpul ieșirilor în oraș cu amicii sau partenera. Într-un context în care sustenabilitatea este considerată din ce în ce mai importantă pentru viitorul planetei și al oamenilor, o alegere conștientă precum implementarea conceptului de „garderobă capsulă” în viața ta va contribui la reducerea shopping-ului excesiv și a consumerismului în masă. Și în plus, te vei putea trezi dimineața fără grija selectării unei ținute „last minute” datorită unui număr redus de piese vestimentare calitative și rafinate.
Cuprins
Garderoba capsulă pentru bărbați: secrete stilate din culisele istorice ale unui nou look revoluționar
Anterior am afirmat faptul că adoptarea unui garderobe capsule poate fi echivalat unui prim demers conștient îndreptat împotriva consumerismului excesiv și iresponsabil, a cumpăratului impulsiv. Dincolo de scopul ei primordial, garderoba capsulă constă într-o selecție restrânsă de piese vestimentare și accesorii esențiale, versatile și atemporale care se vor potrivi perfect stilului, activității profesionale, hobby-urilor și personalității fiecărui bărbat în parte.
- Ce este o garderobă capsulă?
Conceptul de garderobă capsulă nu este unul actual. Acesta a apărut pentru prima dată și a fost popularizat în anii ‘70 de designerul Susie Faux, proprietară a unui magazin de modă londonez „Wardrobe”. Faux a pornit de la ideea simplistă conform căreia o persoană nu are nevoie decât de un set limitat de haine esențiale și clasice care pot fi purtate în mai multe combinații stiliste de-a lungul mai multor ani. Arc peste timp, în anul 1985, creatoarea de modă americană Donna Karan a adoptat viziunea minimalistă a lui Faux și a lansat o colecție de haine denumită „Seven easy pieces”, o odă închinată strălucirii eterne a unor article vestimentare de bază din garderoba feminină. Practic, din acest punct, conceptul de „garderobă capsulă” a evoluat și a devenit relevant și pentru moda masculină, fiind adoptat, mai cu prisosință, în anii ‘90 de numeroși fashion icons masculini și vedete de la Hollywood.
- Beneficiile garderobei capsulă:
Pentru bărbați, hainele și accesoriile componente ale unei garderobe capsule pot aduce multiple beneficii:
- Alegând piese vestimentare versatile, îți poți optimiza diminețile și situațiile stresante în care ești pus atunci când vrei să alegi un costum pentru birou, o ținută de ieșit în oraș sau un look pentru nunta celui mai bun prieten. Mai mult decât atât, un număr redus de articole bine selectate te poate ajuta pe viitor, deoarece vei avea prilejul de a selecta cele mai bune piese vestimentare pentru diferite ocazii, haine care vor putea fi reciclate în alte look-uri cotidiene. Spre exemplu, un sacou elegant poate fi purtat și la birou, dar și la o întâlnire romantică cu prietena ta.
- „Calitate și nu cantitate”: în locul achiziționării unor articole vestimentare de calitate inferioară, investește în niște ținute relevante indiferent de cursul modei actuale. Majoritatea hainelor comecializate în magazine sunt confecționate din materiale de calitate inferioară care se vor degrada în timp, așadar, concentrează-ți atenția către niște piese minimaliste, în culori pastelate și neutre și țesute dintr-o stofă superioară.
- Posibilități infinite de personalizare: O garderobă capsulă bine organizată se reflectă în imaginea exterioară a unui bărbat, în stilul său personal și în activitățile preferate practicate cu regularitate. Piese vestimentare precum cămășile cu o structură rigidă, tricourile polo, blugii, sacourile închise la culoare, ceasurile de mână de lux și
Garderoba capsulă – piese vestimentare esențiale din dulapul unor bărbați de succes
Construirea unei garderobe capsulă ideale necesită o selecție atentă de articole vestimentare care pot fi asortate și combinate pentru a crea noi ținute potrivite fiecărui anotimp, intemperii meteorologice sau ocazii.
Mai jos, poți să descoperi o listă detaliată cu articole vestimentare și accesorii pentru fiecare sezon modist:
- Garderoba capsulă pentru primăvară
În primul rând, optează pentru cămăși albe, albastre sau pastelate confecționate din bumbac sau in, care pot fi purtate atât în combinații formale, cât și casual.
Caută tricouri simple, în culori neutre (alb, negru și gri) deoarece acestea sunt perfecte pentru stratificare și îți pot ține de cald în zilele răcoroase.
Pantalonii chino sunt o alegere bună pentru bărbații care petrec mult timp plecați de acasă sau care preferă mișcarea în natură în detrimentul mersului cu transportul în comun sau cu mașina personală la muncă. O pereche de astfel de pantaloni în culorile bej, kaki și negru îți sunt de îndeajuns pentru pentru a te simți confortabil și elegant.
Adăuga listei cu articole pentru primăvară și niște pulovere subțiri și fine din bumbac sau din lână. Pe acestea le poți purta fie sub o cămașă, sub un sacou navy blue sau ca atare acasă sau la serviciu.
Paltoanele și jachetele subțiri sunt potrivite pentru a te proteja contra ploii sau ninsorii de primăvară. Caută un palton cu mix de lână de culoare bej sau neagră sau un trench bej pentru începutul sezonului primăvăratic.
Mocasinii și pantofii derby din piele naturală sau întoarsă sunt ideali pentru sezonul de primăvară datorită gradului de protecție împotriva umidității și confortului în timpul mersului.
Ca accesorii, primăvara, bărbații pot opta pentru eșarfe subțiri, ochelari de soare pentru aer misterios sau o șapcă cu cozoroc monocromă (neagră, bej, maro sau bleumarin) ori cu imprimeu picior de cocoș.
- Garderoba capsulă pentru vară
Vara, atunci când temperaturile trec de 25 de grade Celsius, un bărbat poate alege din dulap o cămașă din in de culoare deschisă, pastelată sau cu imprimeuri.
Tricourile polo pentru bărbați sunt alegeri clasice, perfecte pentru un look casual sau rafinat. Spre exemplu, o ținută cotidiană poate fi îmbunătățită prin adăugarea unui sacou peste și schimbarea pantalonilor și încălțămintei cu una mai elegantă.
Atunci când ești la o întâlnire neoficială cu prietenii sau cu colegii de lucru, o pereche de pantaloni trei sferturi chino este adecvată acestei ocazii.
Sezonul estival este sinonim purtării de tricouri. În cazul în care nu dispui în garderoba actuală de tricouri de bază, încearcă să cauți tricouri din bumbac în culori neutre care pot fi asortate atât la serviciu, cât și pentru plimbările din oraș.
În rândul bărbaților, sezoanele estivale trecute au readus în discuție subiectul sandalelor și espadrilelor. Dotează-ți garderoba capsulă cu o pereche din fiecare datorită gradului lor de confort sporit din timpul mersului de la o destinație la alta în concedii.
Finalizează ținutele estivale cu pălării din rafie, brățări din piele stratificate și un ceas elegant, dar și cu ochelari de soare pentru un surplus de protecție și stil.
- Garderoba capsulă de toamnă
Toamna, cămășile de bărbați flannel sunt vedetele incontestabile ale sezonului cu frunze ruginii și temperaturi plăcute. Pentru o ieșire în parc sau fotografii de cuplu, o cămașă flannel îți va oferi un look casual rustic „effortless”.
Pentru zona abdominală, tricourile simple sau cu mânecă lungă sunt ideale pentru a fi purtate pe sub cămăși sau geci subțiri din fâș.
Pantaloni din lână sau din bumbac în culori închise sunt esențiali pentru ieșirile cu patrupedul în parc sau pentru la birou, fiind ușor de asortat altor piese.
Pulovere, jachete și paltoane de bărbați clasice sunt alte exemple de haine potrivite sezonului tomnatic pentru bărbați. Spre exemplu, pentru un look business-casual, poți opta pentru o jachetă din piele închisă la culoare pentru ținuta de lucru sau de zi cu zi.
Toamna, botinele și ghetele sunt recomandate, atât bărbaților, cât și femeilor datorită confortului și mobilității scontate ale acestora.
Poți accesoriza cu o eșarfă calitativă din lână sau cu mănuși din piele un look tomnatic compus din pantaloni chino, o cămașă din bumbac, sacou și pantofi Oxford.
- Garderoba capsulă de iarnă:
Optează pentru cămăși din bumbac gros sau flannel în culori închise și neutre pentru serviciu și look-ul zilnic.
În cazul în care te afli în perioada de concediu într-o vacanță la munte, poți alege un pulover gros din lână care să-ți țină de cald, dar care să-ți confere și un stil cosy și călduros în activitățile desfășurate.
Poți opta fie între paltoane din lână sau geci parka pentru sezonul geros, deoarece ambele variante îți vor ține de cald. Cu toate acestea, dacă urmează să pleci spre o întâlnire de afaceri cu un investitor important, alege un palton deoarece acesta îți va completa ținuta și va denota o impresie de look îngrijit și rafinat superiorilor tăi.
Blugii din denim gros și pantalonii pentru bărbați confecționați din materiale precum flannelul, cașmirul, lâna sau corduroy sunt alegeri perfecte pentru zilele reci de iarnă.
Referitor la încălțăminte, o pereche de ghete impermeabile din piele italiană îți vor proteja picioarele de gerul năprasnic al iernii.
Completează o ținută de iarnă cu un fular din lână simplu, cu mănuși călduroase și căciuli din lână.
Sfaturi utile pentru constituirea unei garderobe capsulă perfecte
- Alege întotdeauna piese clasice pe care le vei purta.
Cu toții știm sentimentul de vinovăție resimțit atunci când suntem nevoiți să aruncăm o haină nouă care nu ni s-a potrivit. Investește-ți banii în articole vestimentare și accesorii calitative care nu se vor demoda.
- Adaptează garderoba în funcție de sezon.
Articolele vestimentare pentru primăvară nu se vor potrivi condițiilor meteo din mijlocul lunii Februarie, de aceea, selectează și triază hainele atunci când vremea se schimbă pentru a nu a fi luat prin surprindere de un viscol aprig, cu malete și haine subțiri de toamnă.
- Alege calitatea și nu cantitatea.
Hainele bine croite și realizate din materiale de înaltă calitate vor rezista mult mai mult timp decât cele de tipul „fast fashion”.
- Optează pentru culori neutre.
Nuanțele neutre sunt ușor de asortat și de integrat în ținute casual sau business. Spre exemplu, între un palton vișiniu și unul bej, cel din urmă este preferat pentru versatilitatea lui.
- Procedeul „mix & match”.
Revistele de modă, blogurile online de fashion și fotografiile de pe internet și social media pot fi asemănate unor adevărate surse de inspirație stilistică pentru bărbați. Învață din aceste ținute celebre cum să creezi niște ținute multiple dintr-un număr infim de haine.
Garderoba capsulă – cum să alegi piesa vestimentară perfectă în funcție de materialul ei, printul grafic și textură
Alegerea materialelor și printurilor unor haine poate părea dificilă la început, însă cu ajutorul acestui mic ghid vei învăța de ce acestea contează pentru garderoba capsulă a unui gentleman modern.
- Bumbacul: alege cămăși și tricouri confecționate din bumbac ecologic pentru un plus de confort și prospețime. Bumbacul este un material rezistent, ușor de întreținut și adecvat mai multor ocazii.
- Lâna: o țesătură frecvent utilizată pentru pulovere pentru bărbați, pantaloni, fulare și sacouri, este o opțiune potrivită pentru sezonul rece. Spre exemplu, o pereche de pantaloni din lână pot fi purtați și la birou, dar și la un eveniment oficial al firmei.
- Denimul: un material durabil și casual, este folosit cel mai des pentru confecționarea blugilor. Pentru bărbați, blugii din denim pot fi purtați în ținute casual sau semi-formale.
- Mătasea este un material fin, rece la atingere și luxuriant care va eleva garderoba masculină. O cravată cu un colorit plăcut din mătase va ajuta orice bărbat să se remarce la petreceri și la birou.
- Pielea: Accesorii din piele, precum curelele, gențile, încălțămintea și gecile din piele conferă o notă de masculinitate vestimentației. Spre exemplu, încă de la lansarea peliculei din anii ‘80, „Indiana Jones”, vânzările de jachete din piele bej au crescut și aceste piese au devenit asociate personajului titular.
Printurile se pot dovedi a fi mult mai greu de integrat într-o ținută office, dar cu toate acestea, merită să fie prezente măcar într-o piesă vestimentară din garderoba capsulă sezonieră.
- Dungi: cămășile și tricourile cu dungi se pot integra în ținute casual alături de blugi sau de pantaloni chino.
- Carouri: printul cu carouri poate fi admirat pe cămăși, sacouri sau pantaloni. Încearcă să optezi pentru o cămașă cu carouri subtile pentru look-ul de birou.
- Animal print: pentru bărbații mai îndrăzneți și nonconformiști, animal print-ul poate aduce o notă de originalitate și individualitate ținutelor. Dacă domeniul în care lucrezi este unul creativ, asemeni ție, un tricou cu un astfel de imprimeu va crea un efect vizual impresionant pentru o ținută all denim.
- Printul floral este adesea întâlnit pe cămăși datorită prospețimii și aerului de calm pe care îl emană. O cămașă cu desene cu flori este potrivită unui team building organizat primăvara sau unei ieșiri cu prietena în oraș după-amiaza.
Pentru că am stabilit de ce sunt importante materialele și printurile, se cade a exemplifica câteva texturi și importanța lor estetică:
- Texturi netede: bumbacul sau inul fac parte din această categorie. O astfel de textură garantează un look curat și îngrijit unei ținute office. Spre exemplu, o cămașă dintr-un material neted poate fi purtată cu blugi sau pantaloni chino pentru un look elegant. Pentru o nuntă, aceeași cămașă din bumbac neted poate fi refolosită pentru o ținută compusă dintr-un sacou și pantaloni închiși la culoare, o cravată din mătase într-o culoare complementară și pantofi din piele.
- Texturi mătăsoase: reprezintă epitomul luxului și rafinamentului pentru o garderobă masculină. Optează pentru accesorii pentru bărbați dintr-un material lucios pentru a-ți evidenția stilul incomparabil și bunul gust. Spre exemplu, pentru un eveniment de tipul „black-tie” poți opta pentru un sacou negru cu rever din satin, asortat unei cămăși albe din bumbac cu un papion negru, pantaloni negri din lână și pantofi Oxford negri.
- Tricotaje: sunt o textură omniprezentă și indubitabil echivalată puloverelor și sezonului rece. Alege piese vestimentare tricotate dintr-un material moale și plăcut la atingere pentru un surplus de confort și o stare de bine.
Texturi reliefate: jacardul este principalul material din acestă categorie. Un sacou din jacard este adecvat pentru o nuntă datorită efectului sofisticat al imprimeului.
Garderoba capsulă a bărbaților- exemple de ținute masculine extravagante din filme și seriale TV
Probabil ești familiarizat cu alura inegalabilă a lui James Bond și cu stilul său impecabil. Cu toate acestea, nu doar stilul personajului interpretat de Sean Connery sau de Daniel Craig s-a remarcat spectatorilor și criticilor de fashion și cinematografie. Astfel, prin alegerea ta de a evidenția atemporalitatea unor ținute masculine din epoca de aur a Hollywood-ului sau din timpuri recente, vei putea descoperi de ce acești bărbați au intrat în topurile celor mai bine îmbrăcați oameni ai tuturor timpurilor.
- Don Draper din serialul „Mad Men”
Stilul elegant și rafinat al lui Draper este emblematic pentru cel al unui gentleman din anii ‘60. Piesa de rezistență care creionează această impresie distinsă este costumul său clasic format dintr-o cămașă albă, cravată simplă, sacou și pantaloni perfect sincronizați.
- Harvey Specter din „Suits”
Specter atrage toate privirile printr-o eleganță non-șalantă. Cu niște costume bine croite pe trupul său în nuanțe de bej, bleumarin și gri metalic și cămăși călcate impecabil, nu este de mirare de acest personaj are un fan base feminin activ chiar și după încheierea serialului în 2019.
- Cary Grant
Un actor activ în perioadă de glorie a Hollywood-ului, Grant a inspirat generații întregi cu stilul său fără de cusur. Pentru un look à la Grant nu ai nevoie decât de un costum croit după dimensiunile tale, o cămașă cu guler ascuțit, o cravată, pantaloni clasici și de puțină carismă.
- Gregory Peck
Arhicunoscut pentru rolul său din „Vacanță la Roma” (1953), stilul simplist al actorului Gregory Peck poate fi copiat de iubitorii genului noir prin portul unor sacouri de bărbați oversized, pantaloni cu talie înaltă, cămăși albe cu structură rigidă și cravate monocrome.
- Marlon Brando
Stilul nonconformist și rebel al lui Brando a revoluționat, alături de cel al lui James Dean, moda masculină a anilor ‘50. Jachete din piele, tricouri simple (albe și negre) și blugi din denim sunt doar câteva elemente stilistice din garderoba capsulă emblematică a acestui star.
- Alain Delon
Un don juan francez, farmecul irezistibil al lui Delon a fermecat inimile mai multor tinere din anii ‘60 și ‘70 ai secolului trecut. Stilul său elegant este compus din costume ravisante, cămăși albe perfect călcate și ochelari de soare clasici.
- Ryan Gosling
Gosling și-a făcut faimos stilul prin interpretarea unor personaje secundare în filmele „The Notebook” (2004), „La La Land” (2015) și „Barbie” (2023). Grație ultimului său proiect, „Barbie”, a Gosling a putut exemplifica publicului masculin faptul că nuanțele de pastel sunt „kenough”. Optează vara aceasta pentru un set de pantaloni și sacou în culori de roz sau de albastru deschis pentru o ținută relaxantă și contemporană.
- Cillian Murphy
Opus filmului „roz” al verii trecute, Murphy a interpretat rolul celebrului fizician Robert Oppenheimer, inventator al bombei atomice. Cu toate acestea, deși Murphy este îmbrăcat în acest film în câteva sacouri simple și clasice, faima lui stilistică a fost garantată de personajul Tommy Shelby. Un look dark, dar bine compus, stilul „Peaky Blinders” poate fi recreat prin combinarea următoarelor elemente vestimentare: o cămașă albă, vestă gri, sacou și pantaloni în aceeași nuanță cu vesta, cravată bleumarin și un palton lung negru. În materie de accesorii, un ceas de buzunar auriu atașat vestei și o beretă cu cozoroc reprezintă minimul de efort stilistic pe care îl vei depune.
În concluzie, garderoba capsulă pentru bărbați combină eleganța cu sustenabilitatea, simplificând viața și reducând consumul superfluu. Astfel, prin selectarea unor piese esențiale și versatile, se poate crea un stil personal bine definit, adaptabil oricărei ocazii, contribuind totodată la protejarea mediului înconjurător și a industriei modei viitorului.
Foarte intresant articolul