Ținută black tie pentru bărbați - alege să strălucești cu unul dintre cele mai rafinate coduri vestimentare
Blog

Ținută black tie pentru bărbați – alege să strălucești cu unul dintre cele mai rafinate coduri vestimentare

Există extrem de multe stiluri vestimentare pe care le poți adopta și care pot fi potrivite pentru tine într-un moment sau altul din viață. Așadar, indiferent că ești adeptul eleganței sau nu, cu siguranță că va exista un eveniment la care să fii nevoit să strălucești cu niște piese vestimentare extrem de rafinate și bine puse la punct. Astfel, în momentul în care ajungi aici, în ajutor îți poate veni ținuta black tie de bărbați.

Acesta este, fără doar și poate, definiția clară a eleganței,  care, plin simplitatea sa și prin alegerea pieselor vestimentare potrivite, te va ajuta să te integrezi perfect contextului la care urmează să participi. Dacă mai ai totuși anumite dubii legate de acest subiect, articolul de față este pentru tine.

În continuare, vom discuta în detaliu despre ce presupune dress code-ul black tie la bărbați, începând cu lista caracteristicilor sale și continuând cu câteva idei utile care te vor ajuta să creezi rapid acest stil vestimentar.

Ce înseamnă black tie și ce caracterizează o ținută de acest tip?

1. Ce înseamnă black tie - bărbat, clădiri, stradă

Imagine de Ketut Subiyanto pe Pexels.com

Dacă și tu te-ai întrebat cel puțin o dată ce înseamnă black tie, trebuie să știi că acesta este definiția clară a fineții masculine, exprimate într-un mod clar, concis și inconfundabil. Dacă adopți aceste piese vestimentare specifice, trebuie neapărat să ai și o postură cât mai dreaptă, multă încredere și poate să fii și puțin impunător, pentru că hainele îți „permit” acest lucru. Mai există câteva amănunte sugestive acestui stil, iar despre asta vom discuta în continuare. 

 

În primul rând, o ținută black tie la bărbați îți oferă, după cum spuneam și mai sus, eleganța supremă, neexistând ceva mai mult de atât. Începând de la accesoriile pe care alegi să le porți și încheind cu perechea de pantofi și pantaloni pentru care optezi, fiecare detaliu este atent ales, pentru a crea impresia de rafinament și stil.

 

Ținuța black tie poate fi caracterizată, de asemenea, și de simplitate. Chiar dacă pare a fi un termen extrem de complex și ceva mai fancy, în realitate, acest stil vestimentar conține doar câteva piese de bază, care, asociate așa cum trebuie, sunt suficiente pentru a te pune în lumina potrivită. Acesta este caracterizat și de rigoare, de culori destul de sobre și accesorii relativ puține.

1. Ce înseamnă black tie - bărbat, tabletă, cravată

Imagine de Andrea Piacquadio pe Pexels.com

O altă trăsătură a acestui stil este și faptul că e considerat a fi extrem de formal. Astfel, de cele mai multe ori, această îmbrăcăminte este strict rezervată pentru evenimentele mai deosebite din viața ta, care cer o astfel de apariție și care poate chiar impun acest dress code. Există mai multe ocazii speciale în care poți adopta piesele black tie, iar despre acest lucru vom discuta într-un alt capitol.

 

Ținuta noastră „vedetă” poate să spună, de asemenea, extrem de multe lucruri și despre persoana care o poartă. Dacă alegi, astfel, să te îmbraci cu hainele definitorii ale acestui stil, vei emana nu doar extrem de multă eleganță, ci și grijă de sine, încredere și mult bun gust, lucru care va fi, fără doar și poate, apreciat de persoanele din jurul tău, mai ales de doamne. 

 

Deși există anumite reguli clare în ceea ce privește ținuta black tie, fiecare bărbat are posibilitatea, în același timp, de a-și aduce propria notă, astfel încât să obțină ceva mai personalizat, față de restul opțiunilor deja existente. Nu trebuie să fie în niciun caz vorba despre ceva extravagant, ci despre un detaliu simplu, dar de efect. Spre exemplu, diferența poate fi făcută chiar și prin alegerea unui costum calitativ, care te va pune în centrul atenției.

Dress code black tie la bărbați – evenimente la care poți purta o ținută black tie

2. Dress code black tie bărbați - cămașă albă, sacou negru

Imagine de Gift Habeshaw pe Pexels.com

Dress code-ul black tie de bărbați poate fi adoptat la o varietate de evenimente și contexte, în care eleganța absolută este un real „must have”. Despre aceste lucruri vom discuta și noi mai jos, pentru a ne asigura, astfel, că nu vei da greș în alegerea hainelor potrivite, pentru cele mai importante ocazii din viața ta. 

 

În primul rând, acesta este extrem de potrivit pentru nunțile formale, care se organizează în restaurante elegante, de lux, dar nu numai. Când vine vorba de acest eveniment, poți opta mereu pentru acest gen de ținută, însă pentru o confirmare în plus, verifică mereu locația unde se va desfășura evenimentul. În cazul în care este vorba despre ceva relaxant sau chiar în aer liber, ar fi indicat să-ți schimbi și tu opțiunea vestimentară.

 

Mai poți opta pentru o ținută de tip black tie și când vine vorba de o gală importantă, un eveniment caritabil sau chiar un eveniment monden, dacă ești o persoană din acest domeniu. Astfel, aici, indiferent de anotimp, de trend-uri sau de momentul zilei în care se va organiza, toată lumea va veni îmbrăcată elegant, motiv pentru care nu trebuie nici tu să dai greș.

2. Dress code black tie la bărbați - microfon, batistă în buzunar, bărbat

Imagine de Gustavo Fring pe Pexels.com

Acest stil este, de asemenea, potrivit și când vine vorba de petrecerile corporate sau pentru alte genuri de petreceri private, unde invitații sunt poate ceva mai selectivi, iar locația este și ea una pe măsură. Acest lucru nu este, bineînțeles, general valabil, dar tu poți verifica simplu dacă black tie-ul se potrivește aici sau nu, după scopul organizării petrecerii și după membrii care vor fi prezenți.

 

Un alt eveniment în care se poate cere o astfel de prezență elegantă ar putea fi și o călătorie de afaceri sau o întâlnire de business, unde, fără doar și poate, eticheta ți se poate pune instant după modul în care ai ales să te îmbraci. Chiar dacă este primordial și cum va decurge discuția, nu uita că prin intermediul aspectului vizual vei crea prima aparență, dar și cea mai importantă.

 

Nu în ultimul rând, mai poți opta pentru o ținută black tie și pentru o seară la operă, acolo unde totul este impecabil. Nu trebuie să te gândești că acest concept ar putea fi „prea mult”, pentru că vei avea surpriza să vezi că toate persoanele sunt extrem de elegante, asta dacă e prima oară când participi la un astfel de eveniment cultural.

2. Dress code black tie bărbați - costum negru cu papion

Sursa foto: Monarchformen.ro

2. Dress code black tie bărbați - costum albastru cu paion și vestă

Sursa foto: Monarchformen.ro

Ținute black tie de bărbați – idei și sfaturi utile pentru crearea unor outfituri impecabile

3. Ținute black tie bărbați - bărbat care vorbește la telefon, clădire

Imagine de Andrea Piacquadio pe Pexels.com

Acum, pentru că am clarificat ce înseamnă concret acest stil, dar și care pot și evenimentele și contextele din viața ta în care poți opta pentru el, îți vom veni în ajutor și cu câteva idei de ținute black ție de bărbați cu ajutorul cărora să nu poți da greș. După cum spuneam deja și anterior, simplitatea și calitatea sunt cheia, iar pe asta vom pune și noi accentul în continuare.

În primul rând, una dintre opțiunile ideale sunt costumele de bărbați extrem de calitative și atent lucrate. Nu trebuie să optezi pentru un produs basic, ci pentru unul croit impecabil și cu o atenție sporită la detalii, pe care, dacă tu nu le vei observa, cei din jurul tău cu siguranță o vor face. Există mai multe culori pe care le poți lua în considerate aici, însă cele mai întâlnite pot fi bleumarinul clasic, bordo sau chiar verde închis. De asemenea, și gama de modele poate să difere, în funcție de propriile preferințe. Poți opta oricând, spre exemplu, pentru cel cu sacou care are o închidere simplă la un singur nasture sau pentru ceva mai sofisticat.

3. Ținute black tie bărbați - costum gri, cravată mov, cămașă albă

Sursa foto: Monarchformen.ro

3. Ținute black tie bărbați - cravată cu dungi colorate, cămașă albă

Sursa foto: Monarchformen.ro

Dacă nu găsești, însă, nimic care să-ți satisfacă gusturile și preferințele și ți se pare că anumite piese ar trebui să fie îmbinate între ele, pentru a rezultă o ținută black tie perfect, avem și pentru tine salvarea. Astfel, poți opta pentru costume made-to-measure de bărbați, pentru a-ți crea la comandă propriile piese vestimentare. Acest concept are la bază stilul italian, iar ție îți oferă posibilitatea de a face toate ajustările dorite, astfel încât să personalizezi cât mai mult micile detalii care nu-ți plac la un costum basic. Personalizarea poate începe de la alegerea materialului dorit, al tipului de căptușeală, până la lungimea sacoului și pantalonilor, fiind perfect adaptat pentru silueta și înălțimea ta.

3. Ținute black tie bărbați - costum negru cu dungi albe, cămașă albă, cravată

Sursa foto: Monarchformen.ro

Revenind la ideile de ținute black tie, costumele clasice de bărbați, precum ar fi smokingurile negre, sunt, de asemenea, o alegerea „nemuritoare” și potrivită pentru toate ocaziile despre care discutăm mai sus și nu numai. Alege să le asortezi și cu o cămașă albă și o pereche de pantofi tot negri, din piele, iar look-ul tău va fi unul cât se poate de actual, modern și de elegant. Pentru un plus de accesorizare, un ceas stilat și o curea de piele vor fi suficiente.

3. Ținute black tie bărbați - costum negru, cravată verde

Sursa foto: Monarchformen.ro

3. Ținute black tie bărbați - costum negru, cămașă albă, papion, pantofi negri

Sursa foto: Monarchformen.ro

Mai trebuie neapărat să iei în calcul și costumele de ceremonie, extrem de elegante și disponibile, asemenea celorlalte variante, într-o varietate largă de modele și culori. Spre exemplu, o idee excelentă pentru conceptul black tie poate fi un astfel de costum slim fit maro, cu vestă și sacou, pe care le poți accesoriza simplu cu un papion de culoare neutră și o pereche de pantofi de piele.

3. Ținute black tie bărbați - costum bleumarin, pantofi negri, papion

Sursa foto: Monarchformen.ro

3. Ținute black tie bărbați - costum negru, cămașă albă, papion

Sursa foto: Monarchformen.ro

Chiar dacă papionul este opțiunea tradițională, poți alege oricând  și o cravată neagră, pentru un look mai contemporan și în trend. Asigură-te, de asemenea, că aceste accesorii sunt asortate cu nuanța costumului. 

În final, nu uită că detaliile mici contează. Adaugă butoni eleganți la sacou, în cazul în care acesta nu are incluse aceste piese, și nu uită să asortezi mereu și șosetele cu perechea de pantofi, adică, cel mai probabil, acestea să fie negre.

Black tie la bărbați – greșeli pe care să le eviți

Tot când vine vorba de alegerea ținutei black tie perfecte, trebuie să ai în vedere și evitarea unor greșeli destul de comune, care, deși par a fi nesemnificative, îți pot ruină întreaga imagine. 

În primul rând, pantofii ar fi recomandat să fie din piele lucioasă și asortați la nuanța costumului, ori cu o nuanță ușor mai închisă. Nu opta sub nicio formă pentru încălțămintea de tip sport sau pentru orice alt model care nu se potrivește cu eleganța ținutei. Chiar dacă trendurile actuale permit astfel de combinații, iar ele pot fi chiar ideale pentru anumite contexte, ținută black tie este despre eleganța supremă, fără excepții. 

Chiar dacă spuneam anterior faptul că papionul sau cravată pot fi alese sub diferite nuanțe, cel mai recomandat, pentru a nu da greș, este să optezi pentru piesele de culoare neagră, care se vor potrivi la orice costum și care sunt ideale pentru acest concept. 

Evită, de asemenea, să optezi pentru culori stridente, care nu ar trebui să se regăsească sub niciun accesoriu sau piesă vestimentară. După cum discutăm și mai sus, nuanțele clasice, neutre și ușor mai închise sunt ideale pentru ținutele acestea. Totodată, trebuie să te axezi pe costumele simple, dar extrem de calitative și elegante, precum sunt cele pe care ți le-am prezentat mai sus, și nu pe piesele extravagante sau extrem de încărcate și care pot părea că sunt confecționate dintr-un material slab calitativ. 

Mai mult, nu opta niciodată pentru cămăși colorate. Acestea trebuie să fie albe, cu mâneci lungi și manșete duble și perfect călcate, ca și costumul. Alege o cămașă de calitate și evită modelele care pot avea anumite imprimeuri. 

4. Black tie la bărbați - costum negru, cămasă albă

Sursa foto: Monarchformen.ro

4. Black tie la bărbați - costum maro, cravată maro, cămașă albă

Sursa foto: Monarchformen.ro

Totodată, nu adaugă prea multe accesorii, pentru că îți reamintim faptul că black tie este despre simplitate și rafinament. Câțiva butoni deosebiți și un papion pot fi suficiente. Nu exagera, de asemenea, cu inele sau alte bijuterii.

Nu uită că o ținută impecabilă este esențială. Asigură-te că întreg costumul este curat și perfect călcat, după cum spuneam mai sus, iar pantalonii au o lungime potrivită înălțimii tale. În caz contrar, poți opta pentru un costum realizat pe comandă, care să-ți vină perfect, iar noi îți promitem cel mai bun rezultat final. 

4. Black tie la bărbați - costum gri, vestă gri, cămașă albă, cravată

Sursa foto: Monarchformen.ro

În concluzie, ținutele black tie masculine sunt despre stil, rafinament, bun gust și eleganță supremă. Indiferent de domeniul în care activezi, de stil de viață sau pasiuni, te vei întâlni, cel mai probabil, cel puțin o dată în viață cu un eveniment care să impună un astfel de dress code, deci trebuie să fii pregătit. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *