Blog

Mărimile cămășilor pentru bărbați : ce trebuie să știi pentru a arăta impecabil la ocazii

Monarch For Men / Blog / Mărimile cămășilor pentru bărbați : ce trebuie să știi pentru a arăta impecabil la ocazii

Cămașa este încă un articol esențial și indispensabil din garderoba tuturor bărbaților, chiar dacă moda nu se mai concentrează pe purtarea zilnică a costumelor sau pe un dress code foarte strict. Cu siguranță participi, cel puțin de câteva ori pe an, la evenimente sau întâlnești suficiente situații în care nu poate lipsi cămașa.

 

Alegerea mărimii pentru cămășile de bărbați nu este întotdeauna o sarcină ușoară, în special când vrei să le comanzi online sau în situațiile în care nu alegi o cămașă croită special pentru tine. O mărime prea mică sau prea mare va fi observată cu ușurință, deoarece se va așeza într-un mod neobișnuit pe corpul tău.

 

Iată ce trebuie să știi despre alegerea corectă a mărimii cămășii pentru orice tip de eveniment!

Alegerea mărimii pentru cămașă: elementele principale ale cămășii

Înainte de a trece la informațiile specifice despre alegerea cămășii de bărbați potrivite, trebuie să cunoști mai multe despre elementele principale ale acesteia și ce rol joacă în întregul proces:

Gulerul

Gulerul nu doar că ofer personalitate unei cămăși, fiind un detaliu de design important și care iese în evidență, dar influențează într-o mare măsură și nivelul de confort pe care îl simți când porți o cămașă. Alegerea mărimii cămășii se face și în funcție de circumferința gâtului, pentru a putea purta cămașa într-un mod cât mai elegant și natural. Există mai multe tipuri de gulere, după forma acestora:

 • Gulerul Kent

Gulerul Kent este elegant și sobru. Gâtul este lat și mai înalt, iar vârfurile ascuțite și lungi. De obicei se optează pentru cămășile cu guler Kent în cazul evenimentelor speciale și glamoroase, precum nunțile sau petrecerile cocktail de seară. Cravata cu nod mic sau mediu se recomandă în cazul gulerului Kent, iar aceasta va fi inclusă dacă participi la un eveniment select. În cazul în care te afli într-un context casual, poți renunța la cravată.

 • Gulerul rândunică

Gulerul rândunică are vârfuri mai mici, atașate de un gât îngust și nu foarte înalt. Alegerea cămășii cu guler rândunică se recomandă în mod special purtării unui papion, așa că nu o purta la orice tip de eveniment.

 • Gulerul evazat

Cămășile cu guler evazat pot fi purtate și la evenimente la care este acceptată o ținută casual, dar dacă incluzi o cravată într-o culoare sobră se potrivesc și în cadrul întâlnirilor business sau în contexte oficiale.

 • Gulerul moale

Gulerul moale are vârfuri mai lungi, care se fixează cu nasturi mici la bază. Acesta este mai îngust, iar când alegi mărimea cămășii de bărbați trebuie să ții minte că se potrivește la o cravată cu nod mic.

Manșeta

Manșeta reprezintă baza fiecărei mâneci de la cămașă, iar lungimea mânecilor este influențată și de grosimea acesteia. Important de notat este faptul că la alegerea mărimii cămășii pentru bărbați trebuie să ții cont de poziția pe care o are manșeta peste mână.

Colțurile manșetei sunt fie drepte, fie rotunjite, iar o cămașă de bărbați cu colțurile drepte are un aspect elegant, sobru și business, în timp ce colțurile rotunjite se găsesc cel mai des la cămășile casual.

Manșeta cu nasturi la cămășile de bărbați este cea mai des întâlnită, dar varianta care se recomandă a fi purtată la evenimente speciale este cea franțuzească. Manșeta se îndoaie și, în loc de nasturi, se folosesc butoni. Aceștia ies în evidență, sunt eleganți și pot deveni accesorii similare cu bijuteriile, mai ales dacă sunt din aur sau argint.

Platca

Platca unei cămăși se află în partea din spate, la baza umerilor și acoperă jumătate din zona omoplaților. Aceasta este, de regulă, simplă, dar poate fi formată și din două bucăți. Platca simplă se face remarcată printr-o cusătură orizontală și una pe mijloc. Platca din două bucăți este făcută din patru bucăți de materiale diferite și oferă mai multă libertate de mișcare. Cea din două bucăți este specifică în cazul cămășilor făcute la comandă.

Alegerea mărimii pentru cămașă: elementele principale ale cămășii

Mărimile cămășilor de bărbați: cum trebuie să-ți vină cămașa și cum o alegi în funcție de forma corpului

Pentru a putea alege mărimea potrivită la cămașă, iată ce de ce reguli să ții cont în ceea ce privește fitul:

Umerii – linia mânecii trebuie să fie la jumătatea umărului, nu mai jos sau mai sus. Dacă aceasta se află mai jos, înseamnă că mărimea cămășii este prea mare, iar dacă este mai sus, aceasta este prea strâmtă.

Gulerul – când alegi mărimea potrivită pentru cămașă, poți testa acest aspect prin felul în care se potrivește gulerul. Ar trebui să poți introduce două degete cu ușurință între gât și guler. În acest fel știi că ai pe tine o cămașă de mărime potrivită și în care te vei simți confortabil pe tot parcursul zilei sau al evenimentului.

Mâneca – lungimea mânecii contează atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Cămașa îți vine perfect atunci când manșeta nu ajunge cu mult sub încheietură. Dacă aceasta este la jumătatea încheieturii sau deasupra, cămașa este mult prea mică pentru tine.

Un alt aspect important de luat în considerare este felul în care se așază cămașa pe trunchiul tău. Mai exact, mărimea potrivită pentru cămașă nu ar trebui să lase mai mult sau mai puțin de 10 centimetri de material în exces. De asemenea, dacă nasturii stau prea strânși când te așezi, cămașa este prea strâmtă.

În procesul de căutare a cămășii potrivite pentru tine, ține cont și de forma corpului tău. Acest lucru te va ajuta să alegi un fit potrivit al cămășilor, care sunt variate și se adresează diferitelor forme ale corpului sau înălțimi ale bărbaților. Iată câteva sfaturi:

Cămăși pentru bărbați solizi

Bărbații solizi pot avea umerii lați, șoldurile late și un trunchi puternic dezvoltat. Pentru aceștia, mărimea potrivită a cămășii poate fi mai greu de găsit. Nu alege mărimi mai mari doar pentru a se potrivi unei părți a corpului, ci caută cămăși cu fit regular și evită-le pe cele slim. Odată ce alegi tipul cămășii, poți trece mai departe la identificarea mărimii de care ai nevoie.

Cămăși pentru bărbați cu corp atletic

Un corp atletic implică umeri lați, piept și brațe bine dezvoltate și o talie mică. Pentru aceștia, cămășile tip slim fit le vor scoate în evidență atuurile. Atenție însă la alegerea mărimilor, deoarece cămășile nu trebuie să fie prea strâmte în zona pieptului și a brațelor.

Cămăși pentru bărbați slabi

Bărbații mai slabi se feresc adesea de cămășile elegante, tocmai pentru că nu găsesc modelele care îi avantajează. Indiferent de statură sau de forma corpului, există mereu cămăși potrivite, care completează o ținută de ocazie. Cămășile de tip slim fit sunt potrivite pentru bărbații slabi, dar acestea trebuie să fie alese în funcție de material, de asemenea. Un material mai gros și dens adaugă greutate și se va așeza diferit pe corpul unui bărbat slab. Evită cămășile slim fit foarte subțiri, care nu îți avantajează silueta.

Cămăși pentru bărbați scunzi

Bărbaților scunzi li se potrivește o cămașă elegantă în dungi verticale subțiri. Acestea creează senzația de înălțime și te vor ajuta să te bucuri de o statură impunătoare. De asemenea, cămașa trebuie să fie purtată în pantaloni, pentru a pune accent pe talie și picioare.

Cămăși pentru bărbați înalți

Bărbaților înalți li se potrivește o cămașă de tip slim fit sau regular. De asemenea, dacă ești slab și înalt, poți purta cămăși cu dungi fine orizontale. Acestea te vor ajuta să ieși în evidență în situațiile în care porți o ținută casual.

Mărimile cămășilor de bărbați: cum trebuie să-ți vină cămașa și cum o alegi în funcție de forma corpuluiTabel de mărimi pentru cămăși de bărbați cu fit regular

Pentru cazurile în care îți dorești să achiziționezi o cămașă bărbătească online, dar nu știi cu exactitate ce mărime ți s-ar potrivi cel mai bine, iată un tabel succint care te va ajuta:

S37/38 M39/40 L41/42 XL43/44 2XL45/46 3XL48 4XL50 5XL52 6XL54
Guler 37.5 39.5 41.5 43.5 46 48 50 52 54
Bust 112 118 126 136 146 154 158 164 170
Talie 106 112 122 132 146 157 162 165 171
Lungime spate 76 79 81 82 86 90 90 90 90
Lungime maneca lunga 64 64 64.5 65 65.5 66 66 66 66
Lungime maneca scurta 26 26 26 26 28 28 28 28 28

Ține minte, însă, că aceste valori sunt orientative. În funcție de brand, de tipul cămășii sau de distribuitor, mărimile pot să varieze.

Măsurile cămășilor pentru bărbați: de ce ai nevoie pentru a lua măsurători și cum faci asta

Pentru a putea lua măsurătorile necesare pentru mărimea potrivită a cămășii bărbătești, ai nevoie de:

 • un metru de croitorie
 • o oglindă pentru tot corpul
 • un creion și o foaie

Pentru a măsura fiecare parte a corpului, urmează acești pași:

 • Ia măsurători pentru guler

Înfășoară metrul de croitorie în jurul gâtului, în zona unde acesta este cel mai gros și introdu două degete între acesta și gât. Notează numărul pe care ții degetul de pe metrul de croitorie.

 • Ia măsurători pentru mânecă

Așază metrul de la baza omoplatului până la încheietură și ține brațul cât mai relaxat. Notează măsura brațului pentru mânecă.

 • Ia măsurători pentru zona pieptului

Pentru acest pas cere ajutorul unei alte persoane. În acest fel vei lua măsurători cât mai precise. Metrul de croitorie se înfășoară în jurul pieptului și al spatelui. Notează numărul pe care se întâlnește metrul de croitorie.

Ține cont de faptul că fiecare măsurătoare se face în condiții cât mai relaxate. De exemplu, nu strânge metrul în jurul gâtului sau pieptului, altfel riști să alegi o cămașă mult prea strâmtă.

Mărimile cămășilor de bărbați se aleg și în funcție de nivelul de confort pe care ți-l oferă acestea. Este important de verificat și după achiziționarea unei cămăși, sau când o încerci în magazin, dacă îți oferă suficientă libertate de mișcare. Zona pieptului și a brațelor este cea mai importantă la acest capitol și trebuie să fie cât mai relaxată.

Ce probleme pot apărea în cazul cămășilor de bărbați:

 • Guler prea strâmt
 • Mânecă prea scurtă/lungă
 • Manșetă prea largă
 • Talie prea strâmtă/largă

Este recomandat și să verifici mereu tabelul de mărimi al brandului sau magazinului de unde achiziționezi cămașa. Corespondența mărimilor cămășilor pentru bărbați poate fi diferită de la un brand la altul, dar și în funcție de modelul de cămașă.

Ghid de mărimi pentru cămăși de bărbați: care sunt tipurile de cămăși pentru bărbați

Cămășile pentru bărbați se împart în mai multe categorii, în funcție de tipul acestora. Iată care sunt acestea:

 • Cămăși slim fit
 • Cămăși formale cu mânecă lungă
 • Cămăși Oxford Button-Down
 • Cămăși Grandad Collar
 • Cămăși Chambray
 • Cămăși din in
 • Cămăși din denim

Cămășile bărbătești se aleg în funcție de ocazie – de asemenea, la fel și materialul. Materialele mai groase sunt potrivite în cazul cămășilor albe formale, cu mânecă lungă. La evenimentele casual sau în viața de zi cu zi, o cămașă din bumbac subțire sau din in este ideală în timpul verii.

Alege cămăși bărbătești din materiale de calitate, din magazinele care pun accent pe modele variate și o gamă potrivită pentru fiecare tip de eveniment, preferințe și siluetă.

Sursa foto: pexels.com.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *