Cafe Puskin
Blog, Fashion, Lifestyle

Ne îmbrăcăm, dar UNDE mergem? Cum să ne alegem ținuta în funcție de CONTEXT.

Ne îmbrăcăm, dar UNDE mergem? Cum să ne alegem ținuta în funcție de CONTEXT.Hainele pe care le avem în garderobă și inspirația de moment sunt doar începutul creării unei ținute. Pornim, bineînțeles, de la o educație vestimentară. Dacă nu o avem formată pe de-a-ntregul, putem apela la o persoană specializată: un consilier vestimentar. Acesta ne poate ajuta să adaptăm personalității noastre anumite tendințe ale modei sau stiluri vestimentare. Tot el ne poate da sfaturi utile în ceea ce privește cromatica sau textura materialelor. Există însă un aspect important care nu trebuie trecut cu vederea: să ne îmbrăcăm în funcție de context.

În principal este bine să avem în vedere următoarele aspecte atunci alegem o ținută:

  • să ne placă,
  • să ne vină bine (să se potrivească stilului nostru)
  • să ne simțim confortabil
  • să se potrivească în context

Cum ne alegem ținuta în funcție de context? Iată o serie de factori care ne pot da răspunsul. Care este natura evenimentului la care particip? În ce loc, în ce moment al zilei și al anului se va desfășura? Ce fel de oameni vor fi prezenți acolo? Cine este persoana centrală? Există sau nu un cod vestimentar?

Haideți să vedem, pe rând, de ce este important să răspundem la aceste întrebări înainte de a pune pe noi hainele care ne plac și cu care vrem să facem impresie.

 

La ce eveniment particip?Ținută culori

Ne îmbrăcăm, dar unde mergem? Evenimentul la care participăm dictează, în funcție de importanța lui, modul în care ne vom îmbrăca. Oricât de degajat ar fi stilul personal, la o nuntă trebuie să purtam o cămașă albă și un costum! La o zi onomastică este frumos să purtăm culori vesele, de sărbătoare. Negrul să îl folosim pentru situații mai sobre. Nerespectarea acestor norme de eticheta ne vor scoate in mod sigur din anonimat. Dar nu într-un sens pozitiv. Ținuta trebuie adaptată, desigur, și atunci când mergem la locul de munca iar aici depinde de tipul serviciului pe care îl avem.

 

Unde se va desfășura?

Locul poate face și el diferența în ceea ce privește alegerea ținutei. O nuntă poate fi organizată într-un spațiu de evenimente luxos dar și într-un mediu rural sau pe litoral, în funcție de preferințe. Deci, vom adapta nivelul de eleganta locului in care ne vom afla. La fel se poate întâmpla și cu o întâlnire de afaceri sau cu un interviu la care nu vom merge prea elegant îmbrăcați dacă locul de întâlnire este unul obișnuit.

 

În ce moment al zilei și al anului?

Momentul zilei și al anului sunt importante pentru alegerea grosimii și culorilor materialelor. Astfel, vara și pe timpul zilei vom purta culori deschise; în sezonul rece și după înserat vom alege nuanțe mai închise. Este vorba aici despre o integrare în atmosfera generală în sens larg, în funcție de anotimp și de cantitatea de lumină astfel încât prezența noastră să fie una plăcută ochiului.

 

Ce fel de oameni vor fi prezenți?Smart casual

La fel de important este și contextul social. Întâlnirea cu gașca de prieteni este diferită de o reuniune de familie sau de o ședință de lucru la serviciu. Nivelul de formalitate crește o dată cu creșterea diferenței de vârstă și familiaritate dintre mine și persoanele cu care mă întâlnesc. De exemplu: la ziua surorii tale te poți prezenta într-o ținută smart casual – maletă și sacou dar la ziua bunicii iubitei vei purta o cămașă! Sub nicio forma, oricât de dragi ți-ar fi rudele mai în vârstă, nu te vei îmbrăca în ținută sport la o aniversare!

 

Cine este persoana centrală?

Un alt detaliu de finețe constă în alegerea unei ținute care să nu eclipseze personajul principal al evenimentului. Mirele, sărbătoritul, directorul firmei, autorul lansării de carte, nu trebuie depășit prin eleganta vestimentației de către ceilalți invitați. Atenția trebuie să rămână asupra persoanelor care o merită.

 

Există un cod vestimentar?

Dacă evenimentul la care participam solicită un cod vestimentar atunci e bine să avem în vedere acest lucru și să ne străduim să îl respectăm. Iau ca exemplu deschiderea oficială a unui hotel care anunță un cod vestimentar black tie. Chiar dacă nu ai un smoking în garderoba, iți poți alege un costum negru elegant, o cămașă albă și cravata neagră. Însă sub nicio forma nu vei onora invitația prezentandu-te într-un tricou oricât de mare ar fi scrisă pe el firma scumpă de la care l-ai cumpărat!

Chiar dacă nu ținem cont de opinia publică, alegerea ținutei în funcție de context va arăta nivelul nostru de rafinament și elegantă și va adăuga un plus personalității noastre. De aceea e bine să ne îmbrăcam cum ne place, dar să nu uităm unde mergem… Să nu uităm de context!

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *