Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii
Blog

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii

De fiecare dată când urmează să participi la un eveniment mai formal (ex: nuntă, bal de absolvire) apare și întrebarea clasică: ce port la gât, papion sau cravată?

Atât papioanele, cât și cravatele, pot fi de diferite lungimi, forme, materiale și culori. Atunci când alegi una dintre ele, trebuie să fii atent să se potrivească nu doar la ținută și ocazie, ci și la forma gulerului.

1. Papion vs. cravată: când să porți un papion

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii

În lumea modei, papionul este mereu în trend. Este un simbol al eleganței dar poate fi și un accesoriu colorat, în funcție de ținuta la care este asortat.

În mod normal, un papion este recomandat atunci când te îmbraci în frac, cea mai elegantă ținută. Mai este potrivit și pentru alte evenimente formale, precum ceremonii, nunți și alte petreceri elegante. Papionul trebuie purtat cu pantaloni de costum, cămăși cu mânecă lungă și, de preferabil, un sacou.

Dacă vrei să fii centrul atenției la o ieșire mai relaxată, poți opta pentru un papion din lână sau bumbac. Atât timp cât îl asortezi la restul ținutei, va fi o pată de culoare care te va face remarcat.

2. Cravată sau papion: când să porți o cravată

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii 2

Cravata se potrivește perfect atât la o ținută formală, cât și la una mai relaxată. Poți alege dintr-o varietate de culori, materiale și modele în funcție de tipul evenimentului la care vrei să participi.

Iată câteva trucuri care te vor ajuta să asortezi cravata la îmbrăcăminte:

 

  • Poți crea contrast: la o cămașă într-o culoare închisă, poartă o cravată într-o nuanță deschisă;
  • Lungimea cravatei ar trebui să se oprească fix deasupra curelei;
  • Dacă porți o cămașă cu model, alege o cravată simplă; dacă porți o cămașă simplă, poți alege o cravată cu model;
  • Învață mai multe tipuri de noduri precum Double, Windsor și Half Windsor. Acestea sunt prin cele mai folosite, dar va trebui să exersezi puțin ca să reușești să le faci.

3. Alege materiale de calitate

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii 3

Indiferent ce urmează să alegi, este bine să știi că aspectul papionului sau cravatei va fi influențat de calitatea acesteia. Cele de calitate inferioară tind să formeze cute, care nu sunt deloc potrivite într-un mediu formal sau profesional.

Dacă obișnuiești să participi la multe evenimente, poți investi în modele cât mai diverse, din materiale diferite. Spre exemplu, un papion sau o cravată din mătase rezistă bine în timp și nu își pierde din culoare.

4. Ia în considerare și stilul tău

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii 4

Chiar dacă mai sus ți-am prezentat regulile oficiale, ai mereu opțiunea să îți faci propriul set de reguli. În definitiv, este stilul tău și, mai mult, nu ai fi primul care alege să poarte papion în loc de cravată pentru o ținută obișnuită.

Ca să te decizi care din cele două este potrivită pentru tine, gândește-te cum vrei să fii perceput de restul oamenilor. Papionul îți va conferi un aer academic când îl asortezi la blugi și un aer formal când porți frac. Dacă vrei să ai un stil diferit, care să iasă în evidență, poți purta papion la aproape orice tip de îmbrăcăminte.

5. Cravata/papionul este un accesoriu

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii 5

Ținuta nu ar trebui să fie aleasă în funcție de cravată sau papion, ci invers. Cravata și papionul sunt un accesoriu care te ajută să adaugi un plus de stil și culoare îmbrăcăminții tale. Spre exemplu, dacă porți un costum în dungi, alegerea ideală ar fi o cravată simplă.

Ai în vedere toate obiectele de îmbrăcăminte înainte să alegi. Unul din motivele pentru care cravatele sunt mai populare este iluzia optică pe care o creează: pari mai înalt și mai slab.

Care este mai ușor de utilizat: cravata sau papionul?

Papion sau cravată. Cum să alegi SIMPLU și cu gust aceste accesorii 6

Atunci când compari cravata cu papionul, e bine să în vedere cât de ușor sunt de utilizat. Desigur, pentru ambele există variante clip-on, care sunt deja legate și se atașează de cămașă doar prin intermediul unui clips. Dar acestea nu sunt foarte elegante.

Spre deosebire de cravată, papionul se leagă foarte ușor, aproape cum ți-ai lega șireturile. Astfel, economisești timp și nu ești nevoit să înveți diferite noduri. Cravata poate fi legată în foarte multe feluri care pot părea complicate la început, dar, pe parcurs ce exersezi, devine o obișnuință.

Informațiile de mai sus te ajută să iei decizia potrivită atât atunci când trebuie să participi la un eveniment formal, cât și pentru ținuta de zi cu zi. Dar, într-un final, alegerea ține de stilul tău personal.

Sursă foto: Shutterstock.com

Comentarii

  1. soulseeker.ro spune:

    Un articol super interesant. Multumesc pentru idei!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *