Totul despre cravata - cravata cu dungi, costum mov, camasa alba
Blog

Totul despre cum se face nod la cravată – rol, caracteristici, tipuri de nod și modalități de asortare

Moda reprezintă unul dintre domeniile care preocupă în egală măsură atât femeile, cât și bărbații. În ceea ce privește vestimentația domnilor, aceasta joacă un rol important zi de zi, dar în special la evenimentele care impun un anumit tip de ținută.

Atunci când vine vorba de purtarea unui costum, accesorizarea acestuia reprezintă o misiune importantă dacă îți dorești să te faci remarcat și să lași o impresie bună. Un element care conferă masculinitate și eleganță costumelor este cravata. Dacă aceasta este aleasă și asortată corespunzător, rezultatul final nu are cum să fie altfel decât unul reușit.

Citește mai departe și descoperă care sunt caracteristicile și rolul cravatei, precum și cum se leagă, poartă, asortează și alege aceasta în funcție de celelalte elemente vestimentare.

Caracteristicile și rolul cravatei

1. Caracteristicile si rolul cravatei - cravata verde, pantofi negri

În lumea modei, precum și în alte domenii, detaliile fac mereu diferența. Cravata este accesoriul care joacă un rol important în definirea eleganței masculine. Chiar dacă există o varietate de modele, la bază, cravatele rămân accesorii menite a fi prinse în jurul gâtului prin intermediul unui nod, având ca scop principal completarea armonioasă a unui costum. Acest accesoriu este format din mai multe elemente după cum urmează:

  • Partea exterioară care este cea mai vizibilă;
  • Coada care este ascunsă după partea exterioară;
  • Bucla de prindere pentru menținerea fixă a cozii în spatele părții exterioare;
  • Cusăturile interioare care mențin intactă forma cravatei;
  • Tippingul;
  • Tivul care conferă contur;
  • Gâtul care reprezintă trecerea fină dintre coada cravatei și exterior;
  • Bara de însăilare a celor două părți a cravatei;
  • Eticheta de utilizare și cea a brandului.

În ceea ce privește materialele, cravatele sunt și pot fi confecționate din mai multe materiale, fiecare în parte având în caracteristicile sale unice. Important de menționat este că țesătura are un impact direct asupra calității, motiv pentru care dacă vrei ca acest accesoriu să arate bine, este indicat să fii atent la alegerea pe care o faci. Printre cele mai utilizate materiale pentru realizarea cravatelor se numără:

  • Bumbacul;
  • Mătasea;
  • Lâna;
  • Poliesterul.

Fiecare material are particularitățile sale, însă cea mai calitativă este cu siguranță mătasea. Pe lângă aspectul delicat și elegant pe care îl conferă, acest material este și durabil, fapt pentru care te poți bucura de o cravată impecabilă o durată lungă de timp, dacă o întreții corespunzător.

Spre deosebire de mătase, bumbacul este ceva mai accesibil ca preț, însă prezintă și un dezavantaj în ceea ce privește șifonarea. Astfel de modele trebuie călcate des pentru a obține un look rafinat la orice eveniment.

Cravatele din lână și poliester sunt și ele des întâlnite pe piață, dar calitatea acestora se observă în general în raport cu prețul. De asemenea, acestea nu sunt la fel de elegante și necesită o întreținere mult mai viguroasă, deoarece se pot deteriora rapid din cauza spălării necorespunzătoare.

Cum se face nodul la cravată?

2. Cum se face nodul la cravata - sacou in carouri, cravata cu model, camasa alba

Dincolo de aspectele ce țin de design și materialele utilizate, un lucru important este modul în care pot fi legate cravatele. Crearea unui nod poate părea de cele mai multe ori o misiune dificilă pentru cei mai mulți bărbați. Pe lângă faptul că este necesară o oarecare practică în ceea ce privește realizarea nodului, este important să știi că există mai multe modalități pe care le poți încerca, nu doar una.

Dacă îți dorești să exersezi pentru a face un nod perfect din prima încercare, este recomandat să începi cu un nod simplu. Acest tip de nod este cel mai ușor de realizat și nu trebuie decât să urmezi următorii pași:

  1. Pui cravata aleasă la gât și aranjezi partea exterioară peste coadă;
  2. Tragi partea exterioară prin spatele părții interioare înguste;
  3. Scoți partea lată a cravatei prin dreapta, astfel încât spatele acesteia să fie orientat anterior;
  4. Rotești partea lată a cravatei prin stânga nodului care s-a format;
  5. Treci partea lată prin nod în așa fel încât să se suprapună peste partea îngustă;
  6. Strângi nodul și aranjezi cravata pentru a căpăta forma adecvată.

Deși poate părea complicat, exersând de mai multe ori acest nod, cu siguranță vei reuși să îți prinzi cravata perfect în jurul gâtului pentru a conferi un aspect elegant și masculin pe deplin. În cazul în care vrei să încerci alte tipuri de noduri, printre cele mai apreciate și populare variante se află:

Nodul dublu

Principul de creare al acestui tip de nod este același cu al celui simplu, singura diferență constând în faptul că partea lată a cravatei trebuie trecută nu o dată, ci de două ori peste nodul care se formează.

Nodul Full Windsor

Este recomandat în cazul cravatelor din mătase și necesită mult mai mult efort pentru a fi realizat, forma acestuia fiind triunghiulară și simetrică. Acest tip de nod se realizează urmând pașii următori:

  1. Ține capătul lat pe partea stângă, preferabil cu 12 cm sub cureaua de la pantaloni.
  2. Trece partea lată pe orizontală prin față și formează un X sub bărbie.
  3. Trage partea lată în sus și apoi prin spatele buclei existente în jurul gâtului.
  4. Trage capătul lat prin buclă până la capăt.
  5. Trece partea lată prin spatele nodului și dă-l pe cealaltă parte.
  6. Trece capătul lat peste bucla din jurul gâtului și adu-o în jos, pentru a avea 2 bucle pe fiecare parte a capătului mai îngust.
  7. Trage capătul lat în fața nodului și formează o bandă pe care o menții în poziție cu ajutorul unui deget.
  8. Trage capătul lat de sub buclă spre bărbie și apoi prin banda frontală.
  9. Trage de partea lată a cravatei până la capăt și aranjeaz-o astfel încât să dispară toate cutele.

 

Nodul Half Windsor

Este recomandat în cazul cravatelor subțiri și are o formă asimetrică, fiind mult mai lat decât un nod simplu. Pentru a realiza un astfel de nod este necesar să parcurgi următorii pași:

  1. Așază capătul lat al cravatei pe partea stângă, iar pe cei îngust în partea dreapta, primul capăt trebuind să fie mai lung decât ultimul.
  2. Trece partea lată orizontal prin fața părții înguste și formează un X sub bărbie.
  3. În continuare, trece capătul lat în jurul și prin spatele părții înguste.
  4. După, trece partea lată peste și prin bucla din jurul gâtului.
  5. Înfășoară partea lată trecând-o prin fața părții înguste.
  6. Trece partea lată pe sub și prin buclă, după care trece din nou capătul lat prin bucla care s-a format în față.
  7. Trage de partea lată în jos și strânge nodul până cravata se așază frumos.

 Fiecare nod în parte se evidențiază prin particularitățile sale unice, iar un aspect important de care trebuie să ții cont este că nu toate nodurile merg purtate la orice ocazii. În general, nodul trebuie ales în funcție de costum și evenimentul la care urmează să participi. În plus, este esențial să ții cont de proporții, deoarece dacă un anumit nod i se potrivește foarte bine unei persoane, nu înseamnă că va avea același efect și asupra ta.

Cum se poartă și cu ce se asortează cravata?

3. Cum se poarta si cu ce se asorteaza cravata - pantofi maro, cravata rosie, camasa alba, sacou gri

Alegerea și purtarea cravatei nu este o joacă, motiv pentru care este necesar să acorzi întâi de toate atenție costumului. Pentru a te familiariza cu tipurile de cravate existente mult mai bine, este necesar să cunoști care sunt imprimeurile și anume:

  • Uni
  • Paisley
  • Buline
  • Dungi

În cazul cravatelor cu imprimeu, acestea trebuie asociate cu o batistă și cămașă simple, în timp ce dacă utilizezi o cravată și o batistă uni, trebuie să ai grijă ca nuanța celor două elemente să fie diferită. De asemenea, dacă optezi pentru o cămașă și cravată simplă, te poți juca cu o batistă cu imprimeu pentru a da o notă de personalitate ținutei.

Dacă îți plac cămășile în dungi, atunci o combinație interesantă pe care o poți face este să alegi o cravată cu buline și o batistă uni. În majoritatea cazurilor, o astfel de asociere este foarte plăcută din punct de vedere vizual datorită contrastului care se creează. Desigur, cămășile în dungi pot fi combinate și cu o cravată și batistă simplă sau paisley, însă aici trebuie să ții cont de tipul de eveniment și de preferințele personale. Chiar dacă trendurile sugerează anumite lucruri, este esențial să nu uiți de ceea ce îți place ție pentru a te simți bine în pielea ta și a emana energie masculină pozitivă.

Prin urmare, pentru a asorta adecvat cravata cu restul costumului, este necesar să ții cont de toate elementele și să acorzi atenție aspectului vizual, deoarece acesta contează cel mai mult în momentul în care îți dorești să creezi o ținută formală de nota zece.

Sfaturi pentru alegerea cravatei potrivite

4. Sfaturi pentru alegerea cravatei potrivite - camasa alba, sacou gri, cravata roz

Atunci când vine vorba de alegerea cravatei, este necesar să ai în vedere mai multe aspecte. Pentru început, după cum am menționat și mai sus, trebuie să ții cont de proporții și trăsături fizice. Astfel, o cravată subțire este mai potrivită pentru o siluetă zveltă, în timp ce o cravată mai lată este potrivită pentru o siluetă mai dezvoltată.

În general, pentru a nu da greș din acest punct de vedere, este esențial să reții dimensiunile standard pe care le au cravatele. Modelele mai late au între 5 și 7 centimetri, iar cel mai subțiri între 3 și 5 centimetri.

Un alt aspect important este reprezentat de către lungimea cravatei. Punctul de reper de care trebuie să ții cont în acest context sunt pantalonii de costum. Dacă porți curea, atunci cravata trebuie să pice deasupra acesteia și nu peste, pentru a evita crearea unui efect nedorit.

Alegerea culorii cravatei este și ea o misiune dificilă la prima impresie, însă dacă ai în vedere ca nuanța acesteia să fie cu un ton mai închis față de nuanța cămășii, nu ar trebui să existe probleme legate de aspectul vizual. De asemenea, acordă atenție materialelor, deoarece la un eveniment formal este indicată purtarea unei cravate din mătase, care reprezintă cea mai bună variantă indiferent de context.

Pentru a nu asorta greșit cravata cu costumul, încearcă să nu combini mai mult de două modele diferite. Un exemplu în acest sens ar fi dungile și bulinele. O astfel de alegere este bună doar în cazul în care contextul îți permite, iar tu îți dorești să ieși în evidență. În caz contrar, este indicat să menții simplitatea și să nu combini prea multe modele între ele. Diferența de nuanțe este în general de ajuns, atâta timp cât culorile sunt alese corespunzător.

Un sfat acordat de marii designeri de modă este să nu asortezi costumul cu cravata, ci cravata cu costumul. Prin urmare, primele elemente vestimentare care trebuie alese sunt cămașa, sacoul și pantalonii. Cel mai accesibil look este combinarea cămășilor albe cu cravate în diverse nuanțe care să îți accentueze personalitatea. Cu cât elementele costumului sunt mai simple și în tonuri neutre, cu atât acestea se potrivesc mai bine cu orice tip de cravată. 

În concluzie, cravata este un accesoriu formal, menit să confere o doză de eleganță, putere și atitudine fiecărui bărbat care alege să o poarte la costum. Pentru a o asorta corespunzător și a scoate în evidență doar părțile pozitive ale ținutei și personalității tale, este necesar să ții cont de aspectele menționate pe parcursul articolului. Făcând acest lucru, cu siguranță vei reuși să compui ținute armonioase și pline de stil, care nu vor trece neobservate, indiferent de evenimentul la care urmează să participi.

Sursa foto: Pexels.com, Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *