ASORTAREA CULORILOR HAINELOR: GHID în PAȘI SIMPLI pentru bărbații cu stil
Blog

ASORTAREA CULORILOR HAINELOR: GHID în PAȘI SIMPLI pentru bărbații cu stil

Orice bărbat cu stil știe că trebuie să își aleagă hainele cu mare atenție dacă dorește ca apariția sa la un eveniment să fie surprinzătoare. Culorile joacă un rol foarte important în crearea ținutei perfecte, jonglarea cu diferite nuanțe pot accentua anumite părți din vestimentație sau pot ascunde unele defecte. De altfel, ambianța cromatică primește rolul principal atunci când vine vorba de accesorii masculine diverse.

Dacă îți dorești un look complet și armonios din punctul de vedere al culorilor și nuanțelor atunci pune în practică următoarele sfaturi cu privire la asortarea culorilor vestimentației:

Principiile asortării culorilor hainelor

Ca și în pictură, machiaj, decor interior sau exterior sau alte domenii care se folosesc de cromatică și vestimentația dispune de propriile sale principii ce sunt ușor de urmat.

teoria culorilor

Culorile primare sunt roşu, galben şi albastru – acestea nu pot fi obținute prin combinarea altor culori, însă combinate între ele sau cu nonculori ( alb și negru ) pot fi obținute alte nuanțe. Aceste nuanțe se numesc culori secundare. Culorile analoage sunt culori adiacente pe cercul culorilor, și se combină câte 3 sau 4 la rând.

Culorile se pot împărți de-asemenea în reci și calde. Aceste sunt denumite așa după percepția noastră atunci când le privim: culori calde – de la galben la violet-roşcat, culori reci: de la verde-gălbui la violet, pe diagrama culorilor.

În vestimentație sunt folosite culorile situate în cadrane opuse din cercul cromatic, obținând astfel un contrast armonios ce completează orice ținută. 

Există și asocieri de culori ce trebuie evitate cu orice preț. Acestea sunt:

  • Verde și albastru
  • Negru și bleumarin
  • Negru și maro
  • Roz și roșu
  • Mov și lavandă
  • Mov și violet prună

asocieri de culori

Neutrale – negru, alb și gri

Există trei reguli principale de culoare pe care trebuie să le respecți. Cu toate acestea, mai întâi trebuie să menționăm neutrele: negru, alb și gri. Deoarece nu au un nivel de nuanță sau saturație, nu sunt considerate tehnic culori. Aceasta înseamnă că pot fi asociate cu orice altă culoare fără a deranja armonia culorilor. 

De asemenea, s-ar putea să împerechezi două sau toate aceste trei elemente neutre. Maro, bronz, crem, bej și kaki și chiar bleumarin sunt considerate versiuni ale neutrelor, în ciuda faptului că sunt culori la propriu.

culori neutre

Asortarea pieselor vestimentare

Atunci când îți dorești să te îmbraci ca în revistele de fashion trebuie să știi că stiliștii țin cont de câteva trucuri. Dacă le urmezi poți obține o ținută de invidiat doar cu puțină atenție la detalii.

Iată câteva dintre recomandările specialiștilor în domeniu:

Asortarea sacoului și pantalonului bleumarin

Dincolo de alb și negru, albastru bleumarin este una dintre cele mai versatile nuanțe pe care le poți adăuga dulapului. Este un clasic sigur, dar care sunt cele mai bune culori pentru a asorta?

costum bleumarin

Poți folosi una din culorile de mai jos dacă vrei să ai un look complet:

  1. Roz
  2. Roșu
  3. Galben
  4. Gri
  5. Verde
  6. Portocaliu

De asemenea poți încerca carouri sau dungi în culorile de mai sus dacă vrei să le pui în evidență. 

costum bleumarin

Asortarea sacoului și pantalonului negru

Dacă îți place să porți negru nu uita că negrul este excelent pentru garderoba oricui și ar trebui să fie nelipsit din orice ținută elegantă, dar vine cu câteva provocări.

Indiferent de țesătură, nuanțele de negru diferă, așa că ai grijă atunci când îmbraci o ținută neagră. De exemplu, atunci când asociezi o cămașă neagră cu pantaloni negri, cămașa neagră ar putea avea o tentă violet în timp ce pantalonii negri ating note de castaniu. Sunt diferențe sunt subtile, dar importante. Acestea pot deveni mai vizibile în anumite condiții de iluminare, așa că asigură-te că vă verificați hainele negre în lumina naturală.

costum negru

Negrul este singurul cu care poți forma o ținută completă, așa-zisul “all black”. Combină texturi diferite pentru a obține intensități diverse de negru.

tinuta all black

Combinația dintre negru și roșu este una clasică, ce nu va ieși niciodată din tiparele modei. Adaugă costumului negru un accesoriu roșu aprins sau roșu închis pentru a atrage toate privirile.

costum negru accesorii rosii

Asortarea sacoului și pantalonului gri

Nu trebuie să porți un costum gri diferit de celelalte costume, dar cel mai bine este să reții că, din cauza aspectului mai deosebit, sunt poate cele mai potrivite pentru a fi purtate pentru o ocazie specială.

costum gri

Din punct de vedere tehnic, griul este acromatic și se încadrează imediat între alb și negru, punând toate nuanțele în mod clar în tabăra non-culorilor. Această neutralitate este un avantaj destul de bun, pentru că înseamnă că griul merge cu aproape orice, ceea ce face ca purtarea sa să fie fără de cusur. Cu toate acestea, trebuie să fii prudent cu griul – diferite intensități înseamnă accesorii diferite.

cum sa porti costum gri

Asortează întotdeauna costumul gri cu o cămasă albă sau colorată, dar, deschisă ca și nuanță, pentru că una închisă la culoare va crea un contrast neplăcut. Te poți juca cu accesoriile colorate și poți inova purtând culori cât mai intense și țipătoare.

cravata colorata

Asortarea sacoului și pantalonului maro

Această culoare este mai rar întâlnită în garderoba elegantă a unui bărbat deoarece este greu de asortat cu restul accesoriilor. De obicei, cine poartă un costum maro optează pentru o cămașă alba și restul accesoriilor în aceeași nuanță ca și costumul. Nu e nevoie să te limitezi deoarece maroul poate fi combinat și altfel.

costum maro

Ce culoare merge cu maro? Ei bine, ai câteva opțiuni, de fapt! Maroul merge excelent cu turcoaz, verde măsliniu și vișiniu (printre altele). Asta înseamnă că poți purta maro ca singura culoare într-o ținută ancorată de verdele neutru.

costum maro cu accesorii

Asortarea pantofilor bleumarin

O regulă o reprezenta faptul că pantofii bleumarin se purtau doar la costumele bleumarin, însă aceștia au fost înlocuiți de pantofii maro.

Pantofii bleumarin sunt ușor de asortat la orice costum, cu câteva excepții.

Culorile cu care îi poți asorta sunt:

  • gri închis/deschis
  • maro
  • verde măsliniu
  • bej
  • alb
  • crem
  • vișiniu/roșu

Din excepție face parte negrul. Evită să asortezi o pereche de pantofi bleumarin la o ținută predominantă de negru, chiar și de albastru.

Asortarea pantofilor negri

Deși există multe alte culori pe care le poate purta un bărbat, există o pereche de pantofi pe care fiecare om, indiferent de vârsta, o are în dulapul său: pantofii negri. Pantofii negri sunt piatra de temelie a dulapurilor multor domni din două motive:

  1. Sunt îndeajuns de formali pentru a fi purtați la orice ocazie.
  2. Există tendința că aceștia se potrivesc cu orice. 

pantofi negri

Deși este adevărat că anumite stiluri de încălțăminte neagră sunt suficient de formale pentru a fi purtate chiar și cu un frac, în realitate nu merg chiar cu orice. Pantofii negri se potrivesc bine cu pantaloni negri, pantaloni gri și blugi. Acest lucru acoperă mult teren cu siguranță, dar este important să fii prudent cu privire la alegerile tale.

Iată culorile care se potrivesc cu pantofii negri:

  • negru
  • alb
  • gri
  • albastru
  • maro deschis

Iată și culorile care nu ar trebui purtate cu pantofii negri niciodată:

  • bej
  • verde măsliniu
  • roșu/vișiniu
  • maro închis

Asortarea pantofilor gri

Pantofii gri sunt destul de rari în orice garderobă, tocmai de aceea apariția la un eveniment purtând astfel de pantofi poate fi una unică. După cum am mai menționat, griul este o culoare care poate fi ușor asortată și foarte versatilă.

Datorită faptului ca sunt foarte versatili, pantofii gri nu au o culoare cu care să nu se asorteze, așa că îți prezint câteva sugestii de culori cu care să îți asortezi pantofii gri:

  • alb
  • negru
  • gri deschis/închis
  • crem
  • bej
  • bleumarin
  • albastru
  • maro
  • roșu/vișiniu
  • verde măsliniu

Asortarea pantofilor maro

Pantofii maro par că ar merge la orice ținută și sunt potriviți în orice anotimp. La fel ca și pantofii negri, și cei maro sunt nelipsiți din garderoba oricărui bărbat stilat.

pantofi maro

Dacă nu ai nici o idee în ceea ce privește asortarea lor, îți prezint mai jos culorile cu care se potrivesc cel mai bine:

  • bleumarin
  • gri
  • verde măsliniu
  • alb
  • bej
  • albastru
  • roșu/vișiniu

Va trebui, însă, să alegi altă pereche de pantofi dacă dorești să te îmbraci tot în maro sau în negru. 

Asortarea cravatelor

Arta de a potrivi cravatele cu costumele și cămășile tale este ceva care ne-a încurcat pe cei mai buni dintre noi de ani buni.

cravata

Dacă te numeri printre bărbații care nu știu cum să-și asorteze cravata cu restul ținutei atunci trebuie să ții cont de următorii pași:

    1. În general, încearcă să asortezi cămașa și cravata înainte să îți faci griji pentru costum. Când ai îndoieli, optează pentru o cămașă într-o singură culoare, neutră. Alege o cămașă cu dungi sau cu model pentru combinații de culori complexe.
    2. Poartă o cravată care este mai întunecată decât cămașa ta. Atunci când este asortată cu o cămașă deschisă la culoare, o cravată închisă va atrage atenția cuiva care te analizează într-o  cameră aglomerată și îi va direcționa atenția către fața ta. Realizează acest efect alegând o cravată care iese în evidență pe lângă cămașă.
    3. Cravatele în culori solide sunt destul de versatile – aproape orice nuanță de cravată în arată bine pe o cămașă albă, în timp ce nuanțele conservatoare precum albastru bleu și negru pot arăta grozav pe cămășile în culori mai îndrăznețe.
    4. Pentru cravate modelate, alege o cravată care conține o culoare asemănătoare cu cea a cămășii. Dacă optați pentru o cravată modelată, o modalitate bună de a vă asigura că se potrivește cu cămașa ta este să te asiguri că modelul său conține o culoare care este aceeași (sau aproape aceeași) cu cămașa.
    5. Cravatele cu model nu trebuie asortate cu cămăși cu modele similare. În aceste combinații, interacțiunea celor două tipare poate crea un efect bizar, de distragere.
    6. Ca și în cazul cămășilor, când vine vorba de costume, simplitatea este egală cu versatilitatea. Costumele în culori solide: negru, gri sau albastru bleumarin vor funcționa cu cele mai multe combinații de cămăși și cravate. În plus, aceste costume sunt potrivite pentru o varietate de ocazii – de la evenimente vesele, cum ar fi nunțile, până la cele sombre, cum ar fi înmormântările. Majoritatea bărbaților ar trebui să aibă cel puțin un costum din aceste culori.
    7. Evită asortarea unui costum modelat cu o cămașă sau cravată modelata în mod similar. Ca și atunci când ai de-a face cu cămăși și cravate modelate, este o idee înțeleaptă să eviți asocierea unui costum modelat cu orice îmbrăcăminte care conține un tipar similar.
    8. Încearcă să alegi un costum care să mențină numărul de culori din ținuta ta la trei. Poate dorești să alegi un costum care să nu adauge culori noi, dacă ținuta ta are deja destulă culoare.

Asortarea papioanelor

De multe ori, bărbații nu sunt familiarizați cu modul de a asorta un papion la un costum, așa că nu intră niciodată pe acel teritoriu.

papion

În primul rând, poți purta papion cu un costum?

 

Răspunsul este da, dacă este cazul. Dar, ca orice altceva, ar trebui să te familiarizezi cu elementele de bază, astfel încât să arăți bine atunci când porți papion la un costum.

Puteți purta papion colorat împreună cu blugi și cămașă. Culorile verde, roșu sau roz sunt alegerile potrivite pentru cămașa albă.

  1. Papionul lucios este bine să se asorteze la costum și cămașă închisă la culoare.
  2. Un model fin sau unul colorat pe papion este cel mai potrivit pentru costume cu carouri sau țesături cu dungi.
  3. Papioane într-o singură culoare, care conțin nuanțe simple, se potrivesc la cămașă cu dungi sau carouri și un costum multicolor.
  4. Papioanele din lână în culori vii care sunt purtate cu îndrăzneală sunt cele mai bune pentru cămăși simple.

Asortarea curelei

Curelele sunt un accesoriu , nu o necesitate. Pantalonii și blugii trebuie să stea confortabil pe talie, indiferent dacă purtați sau nu curea.

Deci, cum vă potriviți cureaua cu ținuta potrivită? Este simplu și simplu: potriviți pur și simplu culoarea și finisajul pantofilor cu centura.

Asortarea batistei

Istoric vorbind, batista de buzunar a fost o necesitate pentru oaspeții care participau la petreceri, la cină și alte angajamente formale. Moda clasică a batistei pentru ocazii rămâne aceeași în ziua de azi: o batistă albă sau colorata, în ​​formă de pătrat, pliată în buzunarul sacoului.

batista

O întrebare care ne-o punem adesea este dacă trebuie să potrivești cravata și batista. Răspunsul scurt este nu. Deși poate părea o modalitate ușoară de a vă asorta ținuta, potrivirea batistei și cravatei este un mare „nu” în lumea modei.

În schimb, scopul batistei este să completeze restul înfățișării tale: fie prin armonizare, fie prin contrastul cu celelalte accesorii. Așadar, deși unele magazine oferă chiar și seturi formate din cravate și batiste asortate, sfatul nostru este să le eviți.

Dacă batista are un mode, de exemplu, alege o culoare din acea paletă pentru a-ți asorta restul accesoriilor.

În egală măsură, ai putea alege o batistă care să fie o nuanță mai deschisă sau mai închisă decât culoarea de bază a costumului tău. Totul stă în detaliu, așa că să nu îți fie frică să scoți în evidență o culoare accentuată.

Care sunt culorile cel mai ușor de asortat

Trucul cu o singură culoare

tinuta intr-o singura culoare

Deoarece neutrele nu se vor ciocni, le poți potrivi cu orice culoare dorești. Așa că, în loc să încerci să asortezi culorile împreună, poartă pur și simplu un costum maxim într-o singură culoare și păstrează restul neutru.

Iată câteva exemple de ținute bune folosind trucul cu o singură culoare:

Costum gri, cămașă albă, cravată turcoaz.

o culoare

Dar asta înseamnă că pot purta doar un singur articol colorat la un moment dat?

Nu! Purtând un singur articol colorat în ținuta ta e simplu și suficient să oferi ținutei o pată de culoare, dar nu trebuie să te restrângi la un singur lucru. Poți aplica trucul cu o singură culoare pe mai multe obiecte vestimentare, atât timp cât păstrezi aceeași familie de culori, după cum urmează:

doua culori

În cele din urmă, nu trebuie să ții cont cu exactitate de aceste orientări, dar trebuie să iei în considerare măcar un principiu de combinare al culorilor. Chiar dacă ignori spectrul complet de culori și privești doar culorile de bază, ai o mulțime de combinații posibile. Nu uita să ieși

în evidență prin simplitate și încredere în propria persoană.

 

Sursă foto: shutterstock.com, pinterest.com, monarchformen.ro.

Comentarii:

  1. Manda Sebastian spune:

    Buna ziua , am si eu nişte pantaloni de ocazie culoarea blu şi nu sitiu cum sã i asortez ,ce culoare sã aibe sacoul şi cãmaşa??? Vã multumesc!

  2. Dorin spune:

    Bună ziua. Am o întrebare, am pantofi maro,pantaloni bleumarin,curea maro dar nu știu ce cămașă s-ar potrivi. Ceva galben deschis cu dungulite negre?

    1. Monarchformen spune:

      Salut Dorin,
      La aceasta combinatie de culori recomand sa eviti dungile negre. Se va potrivi mai bine cu o camasa crem/ivory/alb, si daca vrei sa aiba dungi atunci sa fie bleumarin.

  3. MANOLESCU MARIOARA spune:

    La sacou bleumarin cu dungi albe fine , pantofi maro ,ce culoare s-ar potrivi ptr tricou s-au cămașă? Mulțumesc!

    1. Monarchformen spune:

      Buna Marioara! Imi poti zice si culoarea pantalonului? Optiunea cea mai simpla si eleganta este o camasa alba (tricou alb in cazul unei tinute casual). De asemenea se potrivesc culorile bleu deschis si crem.

  4. Andreea spune:

    Bună ziua! La pantaloni albaștri, ce culoare a sacoului ar merge? Pantofi maro, cămașă albă, curea maro… dar sacoul?

  5. Lucian spune:

    Bună ziua.Vă rog frumos o părere.Am sacou verde,pantalon bleomarin ce cămașă poate și cravată s ar potrivi.Mulțumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *