Costum barbatesc pe umeras
Blog

Mărimea costumelor de bărbați sau cum să-ți alegi în mod corect costumele pentru diverse ocazii

Mărimea costumelor de bărbați sau cum să-ți alegi în mod corect costumele pentru diverse ocazii

Purtarea unui costum care să-ți vină ”turnat” este o modalitate sigură de a da impresia de stil și eleganță. Un costum, indiferent de stilul său, ar trebui să ți se potrivească perfect în orice ocazie și de-a lungul întregii perioade în care îl porți.

La urma urmei nu vei purta un costum pentru a sta imobil, asemenea unui manechin din vitrina unui magazin de modă. Vei merge la job, vei merge la o petrecere, vei participa la un eveniment oficial, vei sta așezat pe scaun sau în picioare. Poate vei dansa, sau poate vei urca și coborî mai multe etaje zilnic. Mușchii corpului se vor tensiona și își vor mări sensibil volumul, mânecile sacoului și pantalonii se vor îndoi, urca și coborî în funcție de mișcările tale. Chiar și când stai așezat la birou sau la o masă de restaurant, linia sacoului costumului va sta diferit pe umerii tăi în funcție de împrejurare.

Tocmai de aceea este necesar să poți cumpăra un costum de bărbați care să-ți ofere suficientă lejeritate pentru mișcări dar care să nu fie, pe de altă parte, mult prea larg, astfel încât să te facă să pari caraghios. Și tocmai de aceea, a ști exact ce măsuri porți la costume este un pas esențial către o achiziție de succes, iar acest articol îți va oferi în continuare câteva date și idei despre cum să afli dimensiunile perfecte pentru viitoarele tale costume.

Cum arată mărimile costumelor de bărbați greșit alese?

cum alegem marimea costumului barbatesc - costume barbatesti pe umerase

Înainte de a afla cum să-ți iei măsurile pentru a cunoaște exact ce să cumperi atunci când ai nevoie de un costum bărbătesc ar fi util să știi ce înseamnă un costum care nu se așează perfect pe corpul tău.

  • Pantalonii costumului, chiar dacă este vorba de un costum casual pentru bărbați, nu ar trebui să lase un spațiu descoperit între tivul inferior și pantof. De asemenea, nici nu ar trebui să existe material în exces care să se adune în zona gleznei lăsând impresia că pantalonii sunt prea lungi. Desigur, nici posteriorul pantalonilor nu ar trebui să arate ca și cum ar atârna la uscat dar nici să dea impresia că vor plesni efectiv dintr-un moment în altul pe fese. 
  • Sacoul nu ar trebui să aibă o lungime prea mare, să treacă cu mult peste șold, dar nici nu ar trebui să fie prea scurt, astfel încât să pară că a intrat la apă. Același lucru este valabil și cu mânecile sacoului care nu ar trebui să fie mai scurte de rădăcina degetului mare de la mână și nici mai lungi de această limită. Orice depășire din aceste granițe trece de ideea unui sacou potrivit. 
  • Nasturii sacoului ar trebui să se închidă simplu și lejer, și nu ar trebui să mergi cu sacoul descheiat pentru a te simți confortabil. Nivelul de confort se măsoară cu primul nasture încheiat și cu al doilea desfăcut, așa cum ar trebui să și porți un sacou de costum chiar dacă este vorba de un costum clasic de bărbați la care te-ai putea gândi că ar trebui să stai cu nasturii încheiați complet.
  • Umerii sunt părțile anatomice cele mai problematice atunci când vine vorba de a găsi un costum care să ți se potrivească perfect. Dacă un costum nu este perfect potrivit la umeri nu prea mai poți face nimic decât să returnezi produsul și să cauți altă mărime. În funcție de conformația corporală, există tipuri de bărbați cu umerii largi care vor arăta ca ”strânși cu ușa” într-un sacou cu umerii prea înguști și bărbați cu umerii mai puțin proeminenți care vor ”înota” în sacouri cu umerii mult prea largi, fapt ce le deformează enorm aspectul.
  • Pieptul ridică aproape aceleași probleme ca și umerii, știut fiind că bărbații mai corpolenți sau mai musculoși vor da impresia că se așteaptă să le plesnească costumul dintr-un moment în altul dacă mărimea n-a fost aleasă în perfectă concordanță cu dimensiunile anatomice. 
  • Materialul adunat sau cutele mari și dese de pe spatele sacoului sunt un alt semn ca un costum nu a fost ales așa cum trebuie. Cu siguranță nu vei vrea să-ți petreci seara, mai ales dacă este vorba de un costum de ceremonie de bărbați, trăgând mereu de sacou pentru a ți se așeza perfect pe spate. 

Așa cum ai observat unele detalii, ca cele enumerate mai sus, pot fi minore dar impactul pe care îl au din punct de vedere vizual și mai ales asupra confortului personal atunci când porți un costum poate fi destul de mare.

Având astfel o imagine a cum nu ar trebui să arate un costum bărbătesc, se poate trece mai departe către înțelegea modului corect de aflare a măsurilor personale astfel încât să știi în orice moment ce costum să cumperi fie din magazine fizice, fie din magazine online.

Ghidul mărimilor costumelor de bărbați sau cum să-ți afli mărimile exacte înainte să cumperi un costum

cum alegem marimea costumului barbatesc - costuum barbatesc cu sacou negru pe umeras 2

Înainte de a porni la măsurători ar trebui să te dotezi cu câteva accesorii utile și necesare în același timp:

  • O panglică gradată de croitorie – cunoscută în mod popular și sub denumirea de ”centimetru”. Asigură-te că este vorba de un model precis și de calitate. Ar trebui să eviți modelele foarte ieftine și de proveniență dubioasă. Poți verifica panglica gradată cu o riglă matematică. 
  • Un carnet pe care vei nota rezultatele măsurătorilor.
  • Un persoană de încredere care te va ajuta la procesul de măsurare.
  • O cămașă potrivită care îți vine perfect, deoarece nu este indicat să iei măsuri direct pe piele fiindcă vor exista unele diferențe destul de importante.
  • O pereche de pantaloni care îți vin perfect. În lipsa acestora, ai putea să măsori și fără, dar dacă ai o asemenea pereche ți-ar putea servi ca sistem de referință.
  • Șosete și pantofi, deoarece nu ar trebui să-ți iei măsuri la pantalonii costumului fără să fii încălțat cu pantofii adecvați.

Măsurarea mărimilor costumelor de bărbați: Sacoul

Primul lucru pe care ar trebui să-l faci este să-ți măsori înălțimea și să afli greutatea corporală. Acești parametri fizici te vor ajuta să te orientezi mai ușor mai ales dacă este vorba de achiziția unui costum dintr-un magazin online.

Apoi ar trebui să îmbraci cămașa care ți se potrivește cel mai bine din garderoba ta și să efectuezi următoarele măsuători:

  • Măsoară spatele de la umăr la umăr pentru a afla lățimea totală a sacoului costumului. În acest caz, nu ar trebui să aplici tensiune pe panglica gradată de croitorie. Aceasta ar trebui să stea întinsă dar relaxată de la extremitatea umărului stâng la cea a umărului drept. 
  • Ridică brațele și măsoară diametrul pieptului acolo unde este zona cea mai proeminentă. Apoi lasă brațele în jos și înregistrează măsura. Este o dimensiune esențială pentru alegerea unui sacou de costum potrivit. Ca indiciu, ar trebui să știi că circumferința maximă a pieptului la bărbați este în zona sfârcurilor. De asemenea, nu ar trebui să stai cu mușchii pectorali încordați atunci când măsori această zonă. 
  • Măsoară lungimea brațelor de la începutul umărului până la încheietură. O bună regulă de măsurare este să ții cotul ușor îndoit și să treci panglica gradata pe conturul brațului astfel încât să simuleze condițiile normale de purtare ale unui sacou. 
  • Pentru a determina lungimea sacoului se măsoară torsul pornind de la baza gâtului. Lasă brațele relaxate pe lângă corp, poziționează panglica gradată la baza gâtului și desfășoar-o în jos pe piept și abdomen până la în dreptul degetului mare al mâinilor. Notează dimensiunea obținută. Cel mai probabil sacoul va cădea pe partea superioară a șoldurilor, în funcție de cât de lungi sunt brațele.

Majoritatea magazinelor online vor oferi și un tabel de mărimi pentru sacouri de costume după care te poți orienta odată ce ai măsurat dimensiunile corporale proprii.

MĂRIMI EUROPENE PIEPT TALIE GREUTATE (180cm înălțime)
44 91 cm 74 cm 50-60 kg
46 95 cm 80 cm 60-70 kg
48 99 cm 84 cm 70-75 kg
50 103 cm 88 cm 75-80 kg
52 107 cm 92 cm 80-85 kg
54 111 cm 96 cm 85-90 kg
56 115 cm 100 cm 90-95 kg
58 119 cm 104 cm 95-100 kg

Măsurarea mărimilor costumelor de bărbați: Pantalonii

Măsurarea dimensiunilor pantalonilor ar trebui să se realizeze încălțat și cu o pereche de pantofi asortați cu modelul de costum pe care îl cauți.

Apoi, ar trebui să stabilești poziția din talie unde este poziționată de regulă cureaua. Pe același contur pe care porți în mod obișnuit cureaua perechilor de pantaloni ar trebui să măsori cu panglica gradată diametrul taliei. Pentru o pereche de pantaloni ceva mai comozi ar trebui să nu strângi prea tare panglica în jurul taliei, eventual inserând un deget între aceasta și talie.

Lungimea exterioară a pantalonilor se măsoară din zona unde ai măsurat talia în lung, pe exteriorul piciorului, către gleznă. Ar trebui să te oprești în punctul în care panglica gradată întâlnește partea superioară a pantofului.

Lungimea interioară a pantalonilor se măsoară din zona inghinală dintre picioare pînă jos la gleznă, mergând pe zona interioară a coapsei. Dacă ai deja o pereche de pantaloni care ți se potrivesc perfect ai putea copia pur și simplu măsurile acestora.

Turul pantalonilor se măsoară pornind de la zona inghinală până la zona taliei unde se așează cureaua de obicei. Această măsurătoare va determin cât de înalți vor fi pantalonii și are importanță asupra unui look proporțional.

Magazinele online pot oferi tabele de mărimi, de cele mai multe ori acestea cuprinzând doar referiri la talie și la costituția corporală (înălțime – greutate), ca în exemplul de mai jos.

MĂRIME UE TALIE GREUTATE (180CM)
XS 46 80 60-70 kg
S 48 84 70-75 kg
M 50 88 75-80
L 52 92 80-85 kg
XL 54 96 85-90 kg
XXL 56 100 90-95 kg
3XL 58 104 95-100 kg

Alte detalii despre dimensiunile costumelor de bărbați pe care ar trebui să le reții

3 cum alegem marimea costumului barbatesc - barbat c un costum casual si batista la sacou

Alegerea unui costum bărbătesc ar trebui făcută întotdeauna în funcție de constituția corporală. Astfel, pentru fiecare conformație fizică există o serie de recomandări după care te poți ghida în alegerile tale.

  • Bărbați înalți și slabi

Dacă ai peste 180 cm înălțime, dar nu ești un tip musculos sau plinuț, atunci ar trebui să alegi un sacou de costum cu rever îngust și cu cel puțin trei nasturi deoarece linia gâtului va fi mai mică iar partea de sus a sacoului va arăta mai voluminoasă decât sacourile la doi nasturi. Nu te orienta către costume în dungi deoarece acestea subțiază și mai mult silueta. Cravata ar trebui să fie un model ceva mai lat, iar pantalonii nu ar trebui călcați la dungă pentru a mai reduce din impresia de lungime.

  • Bărbați musculoși sau corpolenți 

În ceea ce privește bărbații solizi sau chiar grăsuți, problema esențială se află în zona abdomenului. Majoritatea bărbaților cu burtă încearcă să și-o ascundă sub un sacou de costum mai larg, dar acest lucru este o eroare majoră, deoarece un costum larg va accentua grosimea taliei și mai mult.

De aceea, dacă vrei să alegi un costum potrivit pentru această conformație a corpului ar trebui să mergi pe un sacou la doi nasturi cu o linie gâtului cât mai adâncă. Ar merge și un sacou la trei nasturi dacă reverul este ceva mai lung. În nici un caz nu ar trebui să alegi costume cu dungi sau cravate din aceeași categorie de imprimeu. Dungile evidențiază și mai mult formele. Alege costume închise la culoare și cămăși simple, uni. De asemenea, evită pantalonii largi care te îngrașă și mai mult. Mai potriviți ar fi pantalonii cu pliuri în talie.

  • Bărbați scunzi și slabi

Bărbații mai scunzi se pot bucura de proporții fizice mai bune, iar dacă ești scund și slab ai putea folosi câteva trucuri în avantajul tău în ceea ce privește costumele. Alge întotdeauna un costum care are un sacou ceva mai scurt deoarece astfel vei da o impresie vizuală de picioare mai lungi. De asemenea, poți opta pentru costume la trei nasturi, cu rever îngust și cu dungi care te fac să arăți ceva mai corpolent. Pantalonii ar trebui să atingă pantoful și să facă o singură cută deasupra acestuia.

  • Bărbați scunzi și musculoși sau corpolenți

La astfel de conformații corporale este necesară ascunderea vizuală a zonei șoldurilor. De aceea, ar trebui să alegi un sacou la doi nasturi care, grație decolteului larg, asigură un aspect mai lung și mai îngust al părții superioare a corpului. Nu alege costume cu model sau cu dungi deoarece te vor face să pari și mai voluminos. Un truc inedit este purtarea unei batiste la buzunarul superior al sacoului – lucru care va atrage atenția de la zona abdominală. Pantalonii ar trebui să fie ceva mai lungi, să facă o cută la căderea acestora pe pantofi deoarece, astfel, picioarele pot fi percepute ca fiind mai lungi.

Așadar, alegerea unui costum pentru orice tip de ocazie este o acțiune care solicită un grad destul de mare de atenție pentru a obține un look adecvat. Cu puțin antrenament, cu măsurile corporale corecte și cu învățarea câtorva trucuri vestimentare vei reuși cu siguranță să alegi costumul perfect pentru a arăta excelent în orice situație.

Sursa foto: Pixabay.com

Comentarii

  1. Gabriel spune:

    O intrebare !
    Un sacou marimea 64 ( marimi europene ) poate fi modificat pt. a corespunde cu marimea 60 ?!
    Multumesc frumos !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *