barbat cu mănusi incaltat cu pantofi din piele
Blog

Ghidul mărimilor la încălțămintea pentru bărbați – detalii pentru confort, stil și sănătatea picioarelor

Ghidul mărimilor la încălțămintea pentru bărbați – detalii pentru confort, stil și sănătatea picioarelor

Atunci când trebuie să cumperi o pereche de pantofi eleganți pentru un eveniment la care trebuie să participi sau chiar o încălțăminte din zona casual ori sport, găsirea unui model care să ți se potrivească perfect pe picior poate fi o aventură cel puțin dificilă.

Lucrurile se complică și mai mult atunci când comanzi încălțămintea dorită online deoarece nu vei găsi întotdeauna modelele preferate în magazinele fizice unde poți proba mai multe perechi.

Iată de ce, acest articol îți va oferi o serie de detalii utile despre determinarea măsurilor corecte care ți se potrivesc la încălțăminte și sfaturi esențiale care te vor conduce spre achiziția doar a mărimilor perfecte de pantofi pentru confortul personal în orice situație.

Purtarea mărimilor de încălțăminte în centimetri sau inch nepotrivite cu mărimea anatomică: consecințe anatomo-patologice

Alegerea unei perechi de încălțăminte care nu este potrivită perfect dimensiunilor piciorului tău doar pentru că te grăbești sau doar pentru că îți plac atât de mult pantofii cei noi încât nu ești dispus să mai cauți în continuare poate fi o decizie destul de proastă. Rosăturile, bășicile și eventual bătăturile cauzate de purtarea unei măsuri incorecte a încălțămintei îți pot strica toată plăcerea participării la o petrecere, a unei plimbări sau îți pot ruina evenimentul sportiv la care te-ai înscris să participi.

Dar a găsi încălțămintea care să se potrivească perfect este, de multe ori, destul de dificil. De fapt, se pare ca cel puțin 72% din populație poartă, chiar acum, mărimea incorectă la încălțăminte – fapt care este asociat cu instalarea diverselor afecțiuni sau dureri ale picioarelor. Există o conexiune directă între aceste afecțiuni și purtarea mărimii nepotrivite de pantofi fapt despre care ar trebui să fii la curent pentru evita astfel probleme de sănătate care se pot instala în viitor.

Încălțămintea este folosită de oameni de câteva mii de ani. Deși la începuturile apariției lor primele forme de ”pantofi” aveau un rol exclusiv de protecție a picioarelor împotriva rănirilor, a frigului sau a umezelii, încălțămintea modernă îndeplinește roluri mai complexe. Trei elemente sunt definitorii pentru ca o pereche de pantofi sau alt tip de încălțăminte să își îndeplinească misiunea pentru care au fost create: forma, funcționalitatea și confortul. Aceste elemente au grade de importanță variabile în decizia de achiziție pentru că forma este cea care definește atractivitatea estetică, funcționalitatea înseamnă capacitatea pantofului de a proteja piciorul în funcție de scenariul în care este folosit, iar confortul măsoară cât de bine se potrivește perechea de încălțăminte cu forma anatomică a picioarelor tale.

De cele mai multe ori confortul este vital, deoarece, fără acest element, încălțămintea nu-și va realiza scopul propus. O încălțăminte care nu se potrivește perfect este un risc esențial al agravării unor afecțiuni ale picioarelor așa cum este cazul apariției monturilor, a deformării degetelor de la picioare, a leziunilor pielii în zonele de presiune ale încălțămintei și a apariției bătăturilor.

Astfel, alegerea unei măsuri corecte a încălțămintei este o misiune complexă cu o importanță care nu ar trebui să fie subestimată din mai multe motive. În primul rând, industria încălțămintei de masă nu are posibilitatea de a crea modele care să se potrivească perfect morfologiei tridimensionale a picioarelor întregii populații. Oamenii sunt unici și la fel sunt și caracteristicile lor fizice. Este, deci, imposibil, chiar și cu ajutorul tehnologiilor de ultimă oră, ca o fabrică de pantofi, de exemplu, să poată produce forme diferite de încălțăminte pentru fiecare individ în parte. În al doilea rând, alegerea și preferința pentru încălțăminte a cumpărătorilor nu este bazată exclusiv pe potrivirea măsurilor și formei, ci este influențată mai degrabă de alți factori precum calitatea, designul, trendul modei, preferințele personale, etc.

Prin urmare, cade în sarcina cumpărătorilor să devină mult mai informați și mai conștienți despre importanța alegerii încălțămintei care să se potrivească cât mai bine formei anatomice a picioarelor lor și să-și cunoască cu adevărat măsurile corecte la pantofi.

Corespondența mărimilor la pantofi atunci când cumperi din zone cu alte sisteme metrice

2 ghid marimi incaltaminte - barbati aliniati incaltati cu pantofi si sosete colorate

Marimea la încălțăminte este exprimată printr-o cifră. Deoarece, așa cum ai observat în rândurile de mai sus, producătorii de încălțăminte nu pot, în mod obiectiv, să producă perechi de încălțăminte adaptate mărimii individuale ale fiecărui om, aceste cifre care indică mărimea sau măsura la pantofi se referă la o singură dimensiune și anume la lungime. Ar fi de dorit ca producătorii să poată oferi și mărimi diverse în ceea ce privește lățimea pentru a oferi unei mai largi categorii de oameni posibilitatea de a cumpăra încălțăminte mai apropiată de dimensiunile reale, însă această decizie este greu de luat din motive economice.

Din cauza sistemelor metrice diferite existente în diverse regiuni ale Globului, există mărimi de pantofi diferite care te-ar putea pune în încurcătură atunci când vrei să faci o achiziție dintr-o țară cu un alt sistem metric. De cele mai multe ori, vei găsi diferențe între sistemul metric și cel imperial. Sistemul metric este folosit cu precădere în țările Europei fiind introdus pentru prima dată în Franța în anul 1799. Este un sistem zecimal de măsurare convenit la nivel internațional.

Sistemul imperial este redus azi la folosire mai ales în Marea Britanie și în Statele Unite ale Americii. Dar chiar și între aceste două regiuni există diferențe de măsuri, astfel că dacă vei cumăra o pereche de încălțăminte pentru bărbați din America vei avea surpriza să aibă o altă măsură, chiar dacă doar sensibil diferită, decât o pereche similară din Anglia.

În tabelul următor vei găsi corespondența mărimilor la pantofi de bărbați pentru toate cele trei zone majore ale lumii, în funcție de care vei putea face o alegere informată dăcă vei alege dintr-un magazin online dintr-o țară care nu a adoptat sistemul metric.

Lungimea piciorului in cm  Mărimi pantofi în Europa (sistem metric) Mărimi pantofi în UK (sistem imperial) Mărimi pantofi în SUA (sistem imperial)
38
38,5
25 39 5,5 6
25,4 39,5 6 6,5
25,7 40 6,5 7
26 40,5 7 7,5
26,4  41 7,5 8
26,7 41,5 7,5 8
27 42 8 8,5
27,4 42,5 8,5 9
27,7 43 9 9,5
28 43,5 9,5 9,5
28,4 44 9,5 10
28,7 44,5 10 10,5
29 45 10,5 11
29,4 45,5 11 11,5
29,7 46 11 11,5
30 46,5 11,5 12
30,4 47 12 12,5
30,7 47,5 12,5 13
31 48 13 13,5
31,4 48,5 13,5 14
31,7 49 14 14,5
32 49,5 14,5 15
32,4 50 15 15,5

 

Cum să afli măsurile la încălțămintea perfectă pentru tine?

3 ghid marimi incaltaminte - pantofi de barbati in magazin

Dacă vrei să eviți să cumperi o pereche de pantofi sau alt tip de încălțăminte care să te roadă și în care să nu te simți confortabil ar trebui să cunoști cu exactitate dimensiunile picioarelor tale. Pentru acest scop, ar trebui să urmezi câteva sfaturi după cum urmează:

Caută o suprafață perfect orizontală. Pardoseala fără covor sau mochetă este un loc excelent pentru acest scop. Lipește o foaie de hârtie de pardoseală cu o bandă adezivă.
Poziționează talpa piciorului în mijlocul foii de hârtie. Poți sta în picioare, așezat pe un scaun sau pe vine. Ideea este ca piciorul să fie perfect perpendicular pe sol.
Cu ajutorul unui creion sau al unui pix trasează conturul tălpii piciorului. Dacă vrei ca încălțămintea să fie ceva mai lejeră ai putea face acest lucru în timp ce porți o șosetă mai groasă sau mai subțire, după caz.
După ce ai realizat conturul tălpii piciorului, încadrează-l cu ajutorul unei rigle într-un dreptunghi ale cărui laturi sunt perfect tangente pe maximele de curbe ale conturului din cele patru laterale.
Repetă tot acest proces și pentru celălalt picior deoarece este foarte posibil să existe mici diferențe.
Măsoară lungimea dreptunghiului rezultat – care îți va da și măsura ta la pantofi. Dacă există diferențe între piciorul stâng și cel drept ar trebui să iei în considerare cea mai mare măsură atunci când te uiți pe tabelul de conversie a măsurilor.
Pentru o măsurare ultra precisă, după ce ai măsurat lungimea ai putea să scazi din cifra obținută în centimetri circa jumătate de centimetru pentru a compensa cu eventualele erori cauzate de grosimea minei creionului.
Măsurarea dimensiunilor picioarelor ar trebui realizată seara sau după-amiaza târziu deoarece în acest moment picioarele sunt ceva mai ”umflate” după activitatea din timpul zilei și îți vor oferi măsurători mai realiste. Astfel, vei alege o pereche de pantofi care nu te vor jena din cauza oboselii picioarelor.
Menținerea echilibrului perfect este esențială în momentul măsurătorii. Dacă nu reușești să realizezi conturul de unul singur, păstrând picioarele verticale pe suprafața plană, ar trebui să apelezi la ajutorul altei persoane care să realizeze conturul picioarelor pe hârtie.

Odată ce ai aflat dimensiunile în centimetri ale picioarelor tale poți căuta în tabelul de corespondență a mărimilor de încălțăminte și astfel poți ști cu o mai mare acuratețe ce măsură să cumperi. Dacă rezultatul obținut se situează între două mărimi consecutive este indicat să alegi pantofii cu jumătate de număr mai mari.

Ar trebui să ții cont totuși că mărimile pot varia de la un producător la altul și în funcție de model.

Dacă achiziția încălțămintei se face din magazine fizice – atunci ai posibilitate de a proba mai multe perechi până reușești să găsești una potrivită. Iată câteva sfaturi pe care le poți reține atunci când alegi pantofii de la un magazin fizic:

Încalță ambii pantofi atât pe cel drept cât și pe cel stâng. Deoarece multe persoane probează de regulă pantoful drept există posibilitatea ca acesta să fie ceva mai lejer și nu vei avea o imagine completă.
Odată ce ai încălțat pantofii, verifică dacă există suficient spațiu între degetul mare de la picioare și vârf pentru a putea mișca liber în interior.
Mergi încălțat cu noii pantofi cel puțin câțiva pași pentru a te asigura că nu-ți alunecă din picior și nici nu te strâng. Dacă observi oricare din aceste fenomene, ar trebui să probezi o pereche mai mică sau mai mare după caz.
Nu este recomandat să cumperi o pereche de pantofi doar pentru că-ți plac foarte mult deși nu se potrivesc perfect gândindu-te că la purtat se vor mai ”lăsa”. Dacă ai îndoieli că te vei simți confortabil cu perechea probată este indicat să mai încerci și alt număr sau alt model.

Înțelegerea mărimilor la încălțăminte este importantă deși poate părea complicată. Dar odată ce ai măsurat cu exactitate dimensiunile picioarelor tale și ai convertit dimensiunile în mărimi standard cu ajutorul tabelului de conversie vei putea achiziționa cu mai multă încredere încălțămintea preferată fie din magazinele fizice, fie, mai ales, din cele online.

Sura foto: Pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *