Tipuri de costume barbatesti cover
Blog

Tipuri de costume bărbătești – Stiluri și culori pentru o garderobă mereu la modă

În comparație cu femeile, bărbații se pot considera norocoși deoarece vestimentația lor nu presupune folosirea multor piese și culori. Domnilor le este mult mai ușor să își găsească un stil căruia să îi aducă mici modificări din când în când, astfel încât să rămână relevant la schimbarea modei sau apariția unor noi articole vestimentare.

În funcție de locurile pe care le frecventează, un bărbat poate avea un stil casual pentru mersul la serviciu și ieșiri, unul sport pentru activitățile din timpul liber și cele cu familia și, nu în ultimul rând, unul elegant care să presupună purtarea costumului pentru diverse evenimente.

Există mai multe tipuri de costume bărbătești de care un domn poate avea nevoie de-a lungul timpului, însă alegerea acestora nu depinde doar de evenimentul la care participă, ci și de stilul și culorile potrivite, astfel încât să aibă un aspect echilibrat, elegant și îngrijit.

Care sunt cele mai potrivite croieli ale unui costum bărbătesc și cum se aleg acestea plecând de la stil și culori pentru o garderobă modernă care să nu aibă nevoie de schimbări frecvente? Află din acest articol cum îți poți alege costumele potrivite în funcție de ocazie.

Tipuri de costume pe care te poți baza cu orice ocazie

1. Tipuri de costume pe care te poti baza cu orice ocazie1

Cu toate că nu pare cel mai important, de-a lungul timpului un bărbat poate avea nevoie de costume pentru ocazii diverse. Bineînțeles că în funcție de mai mulți factori cum ar fi locul în care lucrezi, se poate sa fie nevoie să îl porți zilnic sau nu, sau doar la anumite evenimente. De asemenea, stilul tău vestimentar poate fi unul casual, caz în care să îți facă plăcere să îl îmbraci. Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care din garderobă nu trebuie să lipsească sacoul și pantalonii eleganți.

Există mai multe tipuri de costume pentru bărbați pe care te poți baza pentru a avea o garderobă modernă și care să aibă nevoie de mici schimbări din când în când pentru a rămâne la modă. Acestea trebuie să aibă în comun următoarele:

 • croieli diferite, astfel încât să ai costume pentru orice ocazie;
 • culori potrivite care nu se demodează și care să poată fi asortate ușor cu alte articole vestimentare;
 • să se potrivească stilului tău vestimentar;
 • să poată fi combinate la nevoie.

1. Tipuri de costume pe care te poti baza cu orice ocazie21. Tipuri de costume pe care te poti baza cu orice ocazie31. Tipuri de costume pe care te poti baza cu orice ocazie4

În funcție de aceste criterii, iată pe ce tipuri de costume pentru bărbați te poți baza atunci când vrei să ai o garderobă diversă din care poți alcătui ținute potrivite oricărei ocazii:

Acestea sunt cele 3 stiluri care nu se demodează și pe care te poți baza atât pentru purtarea de zi cu zi, cât și cu ocazii speciale. Ele se pot împarți mai departe în câteva subcategorii.

Tipuri de costume bărbătești care pot fi purtate zilnic

1.1. Tipuri de costume purtate zilnic1

Mersul la birou, la diverse evenimente care nu presupun o ținută strictă, ci una relaxată sau chiar pentru ieșiri legate de serviciu pe timpul zilei, costumele de bărbați casual sunt printre cele mai potrivite. Oferindu-ți un aspect simplu dar îngrijit, acestea pot fi purtate atunci când vrei să fii comod.

Acest tip de costum bărbătesc are următoarele caracteristici:

 • poate avea un sacou cu unul sau doi nasturi;
 • sacoul este, de obicei, cambrat pe corp;
 • pantalonul poate fi drept sau slim fit;
 • materialele din care este realizat sunt stofa ușoară, inul, bumbacul, dar și lâna.

Există mai multe tipuri de costume bărbătești casual, printre care:

 • costumul business;
 • costumul smart casual.

1.1. Tipuri de costume purtate zilnic21.1. Tipuri de costume purtate zilnic31.1. Tipuri de costume purtate zilnic4

Acestea pot fi purtate pe timpul zilei, fiind mai puțin elegante, mizând pe funcționalitate și comoditate. Croiala unui costum bărbătesc casual este relaxată, așadar, te va ajuta să te simți în largul tău indiferent de locul în care trebuie să mergi.

Pe lângă faptul că pot fi purtate la birou, aceste tipuri de costume de bărbați sunt foarte potrivite și pentru diverse evenimente de zi organizate afară.

Principalul avantaj al vestimentației casual este că te poate ajuta să te pui în valoare fără a părea că ai făcut vreun efort. De asemenea, acesta este foarte potrivit pentru bărbații tineri, activi care trebuie să fie în cât mai multe locuri într-o singură zi.

Croieli de costume clasice

1.2. Croieli de costume clasice1

Atunci când vrei să ai o garderobă care nu se demodează niciodată, stilul clasic, din care s-au inspirat celelalte două, trebuie să fie nelipsit, iar costumul bărbătesc este cel care te va ajuta să fii tot timpul la modă.

Cu o gamă variată alcătuită din câteva tipuri de costume clasice pentru bărbați, marele lor avantaj este că pot fi purtate atât la birou, cât și la evenimente, precum nunțile sau alte petreceri formale. În funcție de locul în care mergi, stilul pe care dorești să îl afișezi depinde de cămașa pe care o porți, dacă vrei să îi adaugi o vestă și o cravată sau un papion, dar și de alte accesorii.

Sunt mai multe tipuri de croieli pentru costumul bărbătesc în stilul clasic, printre care:

 • croiala americană;
 • croiala britanică;
 • croiala italiană.

1.2. Croieli de costume clasice21.2. Croieli de costume clasice31.2. Croieli de costume clasice4

Costumul clasic american constă de cele mai multe ori în sacoul drept cu un singur rând de nasturi și pantaloni conici. Acesta poate fi purtat de bărbați de toate vârstele, fiind potrivit pentru mai multe tipuri de ocazii, inclusiv cele mai puțin formale.

Croiala britanică este definiția eleganței. Cu sacouri la unul sau două rânduri de nasturi și pantaloni cu talie înaltă, acest tip costumul bărbătesc este caracterizat de linii drepte, ceea ce îl aduce în stilul clasicului.

Croiala italiană este un etalon când vine vorba despre rafinament. Atunci când vrei să te pui în valoare cu ajutorul unui costum clasic cu un sacou cambrat și pantaloni nici prea strâmți, nici prea largi, aceasta poate fi cea mai potrivită alegere.

În alegerea unui costum clasic, trebuie să ții cont de constituția și înălțimea ta pentru ca acesta să îți vină bine.

Tipuri de costume de bărbați pentru diverse ocazii speciale

1.3. Tipuri de costume de barbati ocazii speciale1

Atunci când ești mire, naș sau trebuie să participi la un eveniment cu însemnătate vei avea nevoie de o ținută special creată pentru astfel de ocazii. De aceea, două sau trei costume de ceremonie pentru bărbați ar trebui să fie nelipsite din garderoba oricărui domn.

Sunt mai multe tipuri de costume bărbătești care pot fi purtate la evenimente, printre acestea numărându-se celebrul smoching sau tuxedo și fracul. Ele pot fi purtate atât când ești ginere, mire, naș sau socru, dându-ți un aer distins de gentleman.

1.3. Tipuri de costume de barbati ocazii speciale21.3. Tipuri de costume de barbati ocazii speciale31.3. Tipuri de costume de barbati ocazii speciale4

De cele mai multe ori, culoarea acestui tip de costum este negru, însă la fel de elegant este și bleumarinul sau albastrul închis. Acestea nu sunt însă singurele nuanțe pe care le poți alege pentru ținutele dintr-o garderobă modernă. Mai mult, este recomandat să mizezi atât pe palete cromatice închise dar și deschise care pot fi purtate și în funcție de sezon.

Croieli de costume bărbătești în culori care nu se demodează

2. Croieli de costume barbatesti culori care nu se demodeaza1

O garderobă modernă înseamnă mai mult decât haine, fie ele și costume, fiind foarte important să combini stilul vestimentar și culorile într-un mod armonios, astfel încât diverse piese vestimentare să poată fi asortate și purtate împreună.

Aceste principii se aplică și în cazul diverselor tipuri de costume, mai ales că atunci când alegi culori apropiate poți face diverse combinații între sacourile și pantalonii pe care îi ai în dressing. Pe lângă acestea, un alt aspect la fel de important este accesorizarea hainelor cu pantofii bărbătești potriviți.

La fel ca și în cazul costumelor, culorile pot fi și ele clasice sau moderne, multe dintre ele potrivindu-se atunci când vrei să creezi ținute pe care să le poți purta la diverse ocazii. De la negru, care este etalonul în ceea ce privește eleganța la bărbați, și până la bej care este o nuanță deschisă potrivită sezoanelor calde, nu ezita să adaugi în garderoba ta câteva piese vestimentare care sa aibă anumite accente cromatice.

2. Croieli de costume barbatesti culori care nu se demodeaza22. Croieli de costume barbatesti culori care nu se demodeaza32. Croieli de costume barbatesti culori care nu se demodeaza4

În alegerea culorilor potrivite în funcție de croiala costumului bărbătesc poți ține cont de:

 • culoarea părului, a ochilor și a tenului tău;
 • stilul vestimentar care îți place;
 • culorile tale preferate.

Pentru a fi elegant într-un costum nu trebuie să mizezi de fiecare dată pe negru, așadar poți îndrăzni să adaugi mici accente de culoare care se pot regăsi în cravată, papion sau vestă.

Tipuri de costume în culori clasice

2.1. Tipuri de costume in culori clasice1

Dintre toate tipurile de costume pentru bărbați, cele negre sunt nelipsite dintr-o garderobă clasică care nu se demodează, așadar acesta este o piesă care nu ar trebui să îți lipsească niciodată. Pe lângă acesta însă, poți avea în vedere și alte nuanțe pe care le poți purta atât la ținutele office, cât și la diverse evenimente.

Printre acestea sunt și cele bleumarin și gri. Cele două culori atemporale nu se vor demoda niciodată, însă alegerea unui asemenea costum trebuie să țină cont și de croială, astfel că cel american se potrivește destul de bine cu amândouă nuanțele.

Costumul bleumarin îl poate înlocui pe cel negru atunci când eticheta cere acest lucru. Potrivit mai mult pentru sezoanele reci, acesta este o alegere care se pretează:

 • mersului la birou;
 • întâlnirilor de afaceri;
 • petrecerilor corporate;
 • nunților.

Pe de altă parte, costumul gri poate fi purtat în aproape orice sezon, mai ales că poate avea atât nuanțe deschise cât și închise. Acesta poate fi mai puțin formal, croiala italiană fiind una dintre cele mai potrivite pentru el.

2.1. Tipuri de costume in culori clasice22.1. Tipuri de costume in culori clasice32.1. Tipuri de costume in culori clasice4

Tipurile de costume bărbătești gri pot fi purtate atât în anotimpurile reci dar și calde, mai ales atunci când alegi nuanțe deschise care să scoată în evidență bronzul verii la diverse evenimente.

Și pentru că în alegerea unei culori clasice poți tine cont și de alte aspecte, iată câteva detalii interesante care te pot ajuta să te pui în valoare:

 • dungile verticale care se potrivesc foarte bine costumelor de culoare închisă;
 • alegerea unui material de calitate contează la fel de mult;
 • accesoriile asortate costumului îți pot transforma ținuta dintr-una casual într-una elegantă sau invers.

În ceea ce privește accesoriile, butonii și ceasul te pot ajuta să ieși din anonimat.

Croieli pentru un costum bărbătesc cu accente de culoare

2.2. Croieli pentru un costum barbatesc accente de culoare1

Dintre toate tipurile de costume bărbătești, cel casual a devenit un adevărat trend în ultimii ani. Acest lucru se datorează pe de o parte faptului că îmbină elemente din cele trei tipuri de croieli cunoscute, iar pe de alta pentru că pot fi purtate în majoritatea ocaziilor.

Un alt atu al costumelor casual este culoarea, sau mai precis faptul că pot fi alese și în alte nuanțe decât cele clasice.

Dar nu doar croielile costumelor bărbătești casual pot fi în alte culori, ci și al celor elegante. Astfel:

 • verdele închis sau deschis cu tentă de gri este foarte elegant pentru un costum business;
 • maronul și cremul se potrivesc și ele atât costumelor elegante cât și celor clasice;
 • albastrul deschis este o altă nuanță care poate fi purtată atât la birou, cât și la diverse evenimente;
 • movul este cu siguranță o culoare cu impact care asociată cu un material precum lâna este foarte potrivit pentru orice ocazie specială.

2.2. Croieli pentru un costum barbatesc accente de culoare22.2. Croieli pentru un costum barbatesc accente de culoare32.2. Croieli pentru un costum barbatesc accente de culoare42.2. Croieli pentru un costum barbatesc accente de culoare5

Pe lângă acestea, dintr-o garderobă modernă un costum în carouri poate fi purtat atât la birou cât și la diverse întâlniri și chiar ieșiri cu prietenii, atunci când eticheta o cere.

Un detaliu foarte important căruia trebuie să-i acorzi atenție atunci când alegi accentele de culoare, precum cele de mai sus sunt încălțările. Acestea trebuie să fie potrivite atât cu locul, cât și cu tipul de eveniment la care participi. De asemenea, alegerea unei mărimi potrivite a costumului este destul de importantă pentru felul în care acesta se va așeza pe tine.

Dacă pentru un costum casual purtat pe timp de primăvară sau vară poți asorta o pereche de mocasini, în sezonul rece, ghetele elegante sunt mai potrivite. De asemenea, stilul și culoarea cămășii contează la fel de mult, în funcție de motivul pentru care porți ținuta respectivă.

În concluzie, există 3 tipuri de costume bărbătești: casual, clasic și de ceremonie, fiecare având rolul său bine definit. Pe lângă acestea, croiala, care poate fi americană, englezească sau italiană, precum și culorile care să te pună în evidența într-un mod echilibrat contează foarte mult atunci când îți alcătuiești o garderobă modernă cu câteva piese esențiale care nu se demodează. Nu în ultimul rând, pune accent pe calitate materialelor și bucura-te de ținute pe care le poți purta atât la birou cât și la evenimentele la care participi.

Surse foto: Pexels.com, Unsplash.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *