Tivul pantalonilor – ce este, de câte tipuri poate fi și ce modificări pot fi făcute în general la costume
Blog

Tivul pantalonilor – ce este, de câte tipuri poate fi și ce modificări pot fi făcute în general la costume?

Nu întotdeauna hainele pe care le cumpărăm ni se potrivesc. Dacă vorbim de costume, de cele mai multe ori acestea necesită modificări, mai ales dacă nu sunt făcute pe comandă. Scurtarea pantalonilor este o procedură comună în croitorie, deoarece este aproape imposibil ca lungimea acestora să se potrivească cu cea a picioarelor purtătorului. Un costum trebuie să vină impecabil, iar pentru un bărbat este foarte important felul în care se prezintă la un eveniment sau în cadrul unei întâlniri de afaceri. Un pantalon prea lung sau prea larg oferă un aspect neglijent întregului look. De aceea este esențial să apelezi la un specialist pentru a crea costumul perfect pentru tine.

Tivul la îmbrăcăminte – ce este și de câte feluri poate fi?

1. Tiv pantaloni - tiv definitie, tiv imbracaminte, tipuri de tiv pantaloni

Tivul se referă la marginea oricărui produs vestimentar, fie că este vorba de pantalon, bluză sau rochie. Tivurile sunt de mai multe feluri, în funcție de nevoie. Alegerea utilizării unui anume tip se face după forma elementului vestimentar și după material.

Primul tip de tiv se numește tivul simplu cu tighel drept (cunoscut și drept tiv tighelit sau cusut). Acest tiv îl poate realiza orice începător, utilizând mașini de cusut tip hobby. Tivul simplu cu tighel drept se realizează îndoind materialul de două ori, iar îndoitura se face dintr-o zonă de material extra lăsată special pentru acest lucru. În caz contrar, produsul vestimentar o să fie mai scurt, așadar este foarte important să se țină cont de acest aspect atunci când se realizează tivul la îmbrăcăminte. Rezerva îndoită de două ori se coase la margine pe dosul materialului astfel încât să fie cât mai puțin vizibil. Este cel mai simplu mod de a aplica un tiv unui articol vestimentar, însă există anumite limitări fiindcă acest tip este valabil doar la elemente cu margini drepte. În cazul în care forma pantalonului este altfel decât dreaptă, tivul nu se va comporta corespunzător, mai exact va face cute nedorite ori se va așeza nepotrivit pe picior. În ziua de astăzi, prin prisma modelelor de haine în diferite forme, tivul simplu este mai rar utilizat, cel puțin în cazul pantalonilor bărbătești, deși în trecut era principala opțiune. În prezent, pentru pantalonii bărbătești se utilizează tivul dublat.

Tivul dublat este cel de-al doilea tip de tiv și se utilizează în cazul formelor ușor curbate. Pentru a realiza acest tiv este necesară o dublură (o altă bucată de material similară elementului vestimentar) care urmează forma marginii produsului, iar acestea doua sunt cusute între ele după formă. După această procedură, se crestează rezerva în mai multe locuri astfel încât să se poată plia armonios și se coase. Pantalonii bărbătești sunt mai ridicați în zona din față decât în spate și din acest motiv tivul este extraordinar de util. Însă, tivul dublat se poate utiliza în multiple situații pentru orice obiect vestimentar ce are o formă ușor arcuită/curbată.

Un alt tip de tiv îl reprezintă tivul invizibil, care reprezintă o tehnică de finisare a marginilor, fără a fi vizibilă din exterior. Pentru a-l realiza, este necesar ca mașina de cusut să fie setată corespunzător și marginile pantalonilor să fie tăiate uniform și netede. Tivul invizibil oferă pantalonilor un aspect curat și profesional, dar pentru a obține cel mai bun rezultat este recomandat să apelezi la profesioniști.

Cum reparăm tivul de la pantaloni – scurtarea pantalonilor de costum

Pantalonii de la costum trebuie aleși în funcție de înălțime, greutate, vârstă și stilul personal, astfel încât să te pună în evidență. Este foarte dificil să selectezi mărimea costumelor, aproximativ 9 din 10 necesitând modificări. Pentru că fiecare persoană este diferită, iar înălțimea picioarelor de asemenea, pantalonii sunt articolele care, în majoritatea cazurilor, au nevoie de tighelire. Însă, dacă nu vrei sa îl faci pe comandă, poți achiziționa un costum standard și poți opta pentru modificarea acestuia la croitor. De exemplu, la monarchformen.ro ai posibilitatea să alegi dintr-o gamă variată de costume de calitate și să apelezi și la serviciul de modificare a pantalonilor sau a întregului costum. 

Atunci când alegi mărimea pantalonilor trebuie să te asiguri că nu există spațiu între pantof și tivul inferior. Marginea pantalonului trebuie să acopere ușor pantoful, iar în partea din față să formeze o cută mică, estetică. Nu este avantajos ca pantalonul să formeze multe pliuri în zona gleznei, iar acest lucru este un semn că este prea mare și că necesită scurtare la croitor.

Dacă vrei să-ți repari tivul acasă există o metodă rapidă prin care poți face acest lucru. Ai nevoie de o bandă termoadezivă pe care o găsești în comerț. Tot ce trebuie să faci este să îți realizezi măsurătorile necesare și să dai un semn în locul de pliere dorit, să întorci pantalonii pe dos, să așezi banda în locul potrivit, apoi să pliezi pantalonii și să treci cu fierul de călcat peste. Această metodă nu are o rezistență îndelungată, însă poate fi o soluție rapidă în caz de urgență. Pentru pantalonii de costum e necesar să apelezi la un profesionist, deoarece orice detaliu contează.

Modificarea costumelor – ce tipuri de modificări se pot face la un costum?

3. Tiv pantaloni - costum, modificări costum, costum bărbați

Piesele vestimentare pot fi modificate doar la nivelul cusăturii. Așadar, în funcție de cât material de rezervă există, se poate lua sau lăsa din acesta. 

Atunci când dorești să scurtezi o piesă vestimentară sau să o cambrezi/strâmtezi, este necesar să iei din material. Pentru această operațiune se desface cusătura și se taie atât cât este nevoie sau dacă este nevoie. În cazul pantalonilor, este necesară refacerea tivurilor, dar pentru schimbări cu privire la zona umerilor sau a pieptului la un sacou se elimină materialul în exces și, după caz, se refac găurile mânecilor. Măiestria și priceperea unui croitor se va vedea prin echilibrarea proporțiilor obiectului vestimentar și refacerea lui la starea inițială, având însă dimensiunile solicitate. 

Lărgirea elementelor vestimentare este posibilă doar atunci când există material de rezervă suficient cât să permită modificarea până la dimensiunea dorită. În unele cazuri, există posibilitatea de a adăuga material, precum cazul pantalonilor, unde este posibilă lărgirea taliei prin adăugarea unor bucăți de material din aceeași culoare și tip. Sau se poate schimba puțin designul, utilizându-se o culoare contrastantă.

Ce modificări sunt posibile?

  •  Sacoul

Mânecile sunt printre cele mai modificate elemente, iar acestea se pot lungi ori scurta. În cazul în care dorești să lungești mânecile este necesar să existe suficient material de rezervă sau, în caz contrar, se pot adăuga manșete, dar se va schimba ușor design-ul sacoului. Totodată, mânecile pot fi scurtate, dar trebuie atenție acestui proces pentru a nu apropia prea mult butonierele de marginea mânecii. O astfel de imagine inestetică va dezvălui modificarea produsului. De asemenea, mânecile pot fi strâmtate, dar nu foarte mult fiindcă în zona de legătură cu trunchiul nu există prea mult material de rezervă pentru a permite îngustarea găurilor mânecilor.

Poți modifica sacoul inclusiv în zona umerilor și a pieptului. Dacă se intervine în zona umerilor sunt necesare mai multe operațiuni precum reducerea materialului la nivelul umerilor și, ulterior, modificări ale mânecilor, ale zonei pieptului și ale bazei mânecilor. O altă modificare ce se poate face în zona umerilor este înlăturarea pernițelor pentru umeri. Însă, în urma unei modificări precum aceasta, este necesară remodelarea umerilor și nu întotdeauna rezultatul este cel scontat.

Gulerul este și el un element al sacoului asupra căruia se poate interveni. După nevoie, se poate modifica lățimea lui ori în cazul în care acesta nu stă pe gât sau se răsucește, există metode de fixare ce le putem încadra tot la modificări. Dacă ai nevoie să cambrezi sacoul acesta se poate strânge ușor din spate sau, dacă este nevoie, se poate lua din material. În același timp, dacă este necesară lărgirea, un artificiu folositor este acela de a muta nasturele central ori cel care strânge cu aproximativ un centimetru.

Scurtarea sacoului în zona de jos este și ea posibilă, dar este o operațiune destul de dificilă. Dacă este necesară o scurtare ceva mai pronunțată, rezultatul nu va fi deloc unul fericit pentru că buzunarele vor ajunge mai aproape de margine. Mânecile vor arăta și ele nefiresc de lungi raportat la lungimea sacoului, astfel că sunt necesare modificări multiple care pot fi totodată prea costisitoare pentru rezultatul dorit. În schimb, dacă achiziționezi un sacou prea scurt, trebuie să știi de la început că nu există nicio șansă să îl alungești.

  • Vesta

Vesta este și ea un element ce se poate modifica. Aceasta se ajustează în dreptul găurilor mânecilor dacă acestea sunt prea înguste. Invers, în schimb, să le micșorezi este mai greu fiindcă ar arăta inestetic. Vestele se pot lărgi precum sacoul, mutând un nasture ori se poate adăuga material sub găurile mânecilor, dar nu întotdeauna rezultatul este cel dorit fiindcă, suplimentând în zona respectivă, se poate schimba structura vestei și aceasta nu se va mai așeza bine pe corp. De asemenea, vesta se poate strâmta prin strângerea ei din spate, însă deseori ea deja are elemente ce permit ajustarea.

  • Pantalonii

Pantalonii pot fi modificați la nivelul taliei, șezutului, lungimii și la nivelul cracului. Talia se poate mări dacă există material de rezervă la interior și doar atât cât acesta permite. Dacă alegi să micșorezi talia, este necesar să nu o faci prea mult pentru că există riscul de a apropia buzunarele și efectul nu va fi plăcut ochiului. Talia pantalonului este corectă dacă pantalonii stau bine pe corp și în lipsa unei curele.

Selectarea pantalonilor potriviți este importantă și din punct de vedere al lungimii lor. În cazul în care porți pantaloni prea lungi, aceștia produc cute și dau impresia că îți este mare costumul. Scurtarea pantalonilor de costum se poate realiza atât cât este necesar, dar trebuie refăcut și tipul acestora. 

Cracul pantalonului se poate modifica și el, dar trebuie ținut cont de proporții. De asemenea, trebuie să ai grijă și la tipul sacoului. Dacă este un sacou regular, nu este atât de potrivit în combinație cu pantaloni foarte strâmți în zona gambei.

3. Tiv pantaloni - modificări costum, costum bărbați, croitorie

Cat de importante sunt modificările?

Cu siguranță este aproape imposibil să găsești costume clasice care să ți se potrivească perfect. Așadar, dacă îți dorești să ai un look impecabil, care să îți accentueze trăsăturile și să ascundă micile defecte, apelarea la un atelier de croitorie sau la un magazin care oferă și astfel de servicii este o necesitate. Un costum potrivit și bine croit îți va permite să te miști liber și îți va oferi încredere în tine. 

Modificările costumului sunt importante în momentele în care apar mici diferențe de greutate, pentru a nu fi nevoit să achiziționezi unul nou. Cu un cost mult mai pic poți să modifici costume vechi, care sunt încă în pas cu moda și pe care ți-ai dori să le porți la un eveniment. De asemenea, dacă este vorba de foarte multe modificări, este recomandat să achiziționezi un model nou, care să se muleze perfect pe forma corpului.

3. Tiv pantaloni - modificări costum bărbați, croitorie, durată modificări croitor

Cât durează modificările?

Durata modificărilor depinde de complexitatea acestora și disponibilitatea atelierului de croitorie. În cazul în care volumul de comenzi este foarte mare, timpul de execuție se va mări. Cea mai bună variantă este să contactezi din timp croitorul pentru a verifica disponibilitatea. Modificările precum tivul pantalonilor sau schimbarea nasturilor se pot face într-un timp mai scurt, în timp ce modificările la umeri, scurtarea sacoului sau a înălțimii taliei pantalonului sunt mai complexe. În general, modificările simple durează 1-3 zile, iar cele complicate câteva săptămâni.

În concluzie, este bine să apelezi la un specialist de fiecare dată când hainele tale nu îți mai vin sau simți că nu te mai avantajează. Simple modificări pot să te facă să iubești din nou articolele uitate în dulap. În ceea ce privește costumul, pentru un bărbat este important ca acesta să se potrivească perfect pentru a accentua trăsăturile. În magazinele monarchformen.ro ai posibilitatea să soliciți modificări ale articolelor vestimentare, astfel încât să te asiguri că îți vin perfect.

Sursă foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *